20.03.2024
Телеканал NTD

В Україні вже близько 250 років працює унікальна водяна кузня

В Україні вже близько 250 років працює унікальна водяна кузня

Від розплавленого металу в печі летять жаринки. Йому надають форми за допомогою молота у водяній кузні...

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Від розплавленого металу в печі летять жаринки. Йому надають форми за допомогою молота у водяній кузні. Тут, у закарпатському селі Лисичово, що приблизно за 80 кілометрів від угорського кордону, традиційне ковальство зберігається вже близько 250 років.

[Михайло Пилипчинець, коваль]:
«Ми тут нічого не міняли, бо жодні зміни неможливі. По-перше, тому що більша частина елементів дерев’яна. Якби я використовував як топорище березу, вона б зламалася. Те ж саме стосується й дуба. Тому топорище має бути лише з бука».

Струмок наповнює сусідній резервуар водою, яка своєю чергою обертає це велике колесо. Завдяки йому рухається 150-кілограмовий молот.

Щоб кузня працювала, потрібно щонайменше дві людини.

[Михайло Пилипчинець, коваль]:

«Ця кузня надійна на сто відсотків. Вода приходить, і вона працює. Ми не залежимо від електрики, і не має значення, якщо її відключать. У нас немає ситуацій, коли ми могли б розслабитися. Якщо щось зламалося, відразу ремонтуємо й працюємо далі».

Михайло та його помічник виготовляють ті ж вироби, що й століття тому. Їхні товари продають у місцевих магазинах.

Тут також є музей, де показують продукцію, зроблену на водяній кузні в різний час.

[Андрій Світлинець, історик]:
«Наша кузня пережила кілька століть, дві світові війни, колективізацію, націоналізацію і зберегла свою основу, свою первісність».

В Україні подібної кузні більше нема. Схожі є лише в Чехії та Німеччині.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Україні вже близько 250 років працює унікальна водяна кузняТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну воду100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуКаталонія почне жорстко економити воду через велику посухуЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: