10.04.2024
Телеканал NTD

Єлизавета II й принц Філіп святкують 73-ту річницю шлюбу

Єлизавета II й принц Філіп святкують 73-ту річницю шлюбу

Королева Великої Британії Єлизавета II та принц Філіп 20 листопада святкують 73-ту річницю весілля. Це, можливо,..

Дата завантаження: 2024-05-10

video

Королева Великої Британії Єлизавета II та принц Філіп 20 листопада святкують 73-ту річницю весілля. Це, можливо, найдовший монарший союз в історії.

У 1947-му британська принцеса Єлизавета та її чотириюрідний брат Філіп із грецької королівської сім’ї були такими ж, як і будь-яка щаслива пара. Вони показували перстень із діамантом на заручини й нетерпляче чекали весілля.

Принцеса познайомилася з майбутнім чоловіком у 1939 році під час візиту до Британського Королівського військово-морського коледжу в Дартмуті. Саме там і вчився принц Філіп.

Про заручини оголосили у квітні 47-го. Того ж року 20 листопада Філіп та Єлизавета повінчалися. Це була грандіозна й пишна церемонія, яка стала своєрідною віддушиною після закінчення Другої світової війни.

Тоді ніхто не здогадувався, що Єлизавета II правитиме рекордно довго, і що її шлюб також встановить рекорд.

У Єлизавети II та Філіпа четверо дітей: принц Чарльз, принцеса Анна, а також принци Ендрю й Едвард. Усі одружені, однак не в усіх шлюби виявилися такими ж міцними, як у їхніх батьків.

Так, перший шлюб принца Чарльза з Діаною виявився невдалим. У 1992 році вони розлучилися, а в 1997-му принцеса Діана загинула в автокатастрофі. Ця трагедія боляче вдарила по репутації королеви, яка спочатку відмовлялася робити публічні заяви щодо цього, а на Букінгемському палаці не приспустили прапор. Під тиском громадськості королеві довелося зробити публічне телезвернення, після чого напруженість у суспільстві спала.

У червні 2012 року відзначили 60-ту річницю правління Єлизавети II. А в серпні 2017-го Букінгемський палац оголосив, що 98-річний принц Філіп більше не виконуватиме своїх громадських обов’язків через похилий вік.

Як очікується, святкування 73-річчя шлюбу пройдуть у Віндзорському замку, де пара перебуває під час другого карантину.
Коротке посилання на цю сторінку:

Єлизавета II й принц Філіп святкують 73-ту річницю шлюбуЯку країну визнали найщасливішоюПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Туніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимЩе одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключеньУ Кенії люди гинуть від повеней

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: