Собака Ліла та її господар досліджують ліси на сході Італії, шукаючи те, чим зароблять на прожиток. А ось і довгоочікувана знахідка. Це білий трюфель. За кілограм цих грибів сьогодні дають до трьох тисяч євро.
Утім, збирач Джорджо Ремедія каже, що багато заробити на ньому не вийде. Для аукціону трюфель занадто маленький, а для вишуканого ресторану — дуже кривий. Його купили б для щорічного фестивалю трюфелів, який проходить в Аккуаланьї. Однак через карантин захід скасували.
[Джорджо Ремедія, збирач білих трюфелів]:
«Під час ярмарку до Аккуаланьї приїжджає багато людей. І в цей період продажі йдуть добре, навіть маленьких грибів. Адже є люди, які були б раді витратити 20 євро замість 200».
Фестиваль, що зазвичай триває місяць, скасували вперше за 55 років. У понад 3000 збирачів тепер залишилися запаси невеликих трюфелів.
Постраждали й ресторани. Вони кажуть, що оскільки змушені зачинятися рано, утрачають клієнтів. Але 10 місцевих шеф-кухарів, щоб урятувати свій бізнес і допомогти збирачам, вирішили піти на нечуваний крок. Вони пропонують меню з трьох страв із трюфелями за ціною двох піц.
[Елена Вентурі, шеф-кухар]:
«Ми, власники ресторанів, створили рекламні меню по 55 євро на честь 55-го ярмарку, який було скасовано. Щосереди й щочетверга клієнти можуть прийти й покуштувати меню з трюфелями за 55 євро, уникнувши заповнених залів, які зазвичай бувають у вихідні».
Утім, навіть якщо шеф-кухарі додаватимуть трюфелі до всіх страв, вони однаково не зможуть використати той запас, який накопичився у збирачів. Хіба що до Аккуаланьї приїдуть тисячі голодних відвідувачів.
Загалом в Італії зареєстровано 200 тисяч збирачів трюфелів. Сезон збору триває з 21 вересня по 31 січня. Щорічні продажі цього делікатесу досягають 500 мільйонів євро. Торік за 100 грамів білих трюфелів давали коло 375 євро.
Коротке посилання на цю сторінку: