26.09.2024
Телеканал NTD

Як у Кашмірі рятують індустрію шафрану

Як у Кашмірі рятують індустрію шафрану

На цих полях в індійському Кашмірі вирощують спецію, цінну як золото, — шафран. Наприкінці осені, щоб..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

На цих полях в індійському Кашмірі вирощують спецію, цінну як золото, — шафран.

Наприкінці осені, щоб зібрати ці квіти, місцеві жителі працюють із ранку до пізнього вечора.

Більша частина плантацій лежить біля невеликого міста Пампор, який називають столицею шафрану в Кашмірі.

Цим квітам треба жарке літо, холодна зима та дощова осінь. А збирають їх наприкінці жовтня — на початку листопада. За невеликий проміжок часу, який триває близько тижня.

З тисяч квіток у підсумку виходить усього кілька грамів шафрану. А на кілограм цієї спеції потрібно понад 150 тисяч квіток.

Для Кашміру виробництво шафрану — це гордість, а також ремесло, яке дає заробити тисячам місцевих жителів. Його тут вирощують століттями. Однак через зміну клімату, поганий стан систем іригації, а також конкуренцію Ірану обсяги врожаю постійно зменшуються.

Також на індустрію впливає протистояння Індії та Пакистану за кашмірські території.

Фермер Алтаф Ахмад каже, що останніми роками збирає дедалі менше квіток.

[Алтаф Ахмад, фермер]:
«Причиною спаду є зміна клімату, постійна посуха. Також упливає забруднення, яке створюють фабрики в сусідніх селах. Раніше ми збирали шафран у величезні мішки. Тепер збираємо в невеликі поліетиленові пакети».

Влада Кашміру вирішила допомогти врятувати індустрію. Вона створила високотехнологічний центр перероблення шафрану. Так вона сподівається поліпшити якість кінцевого продукту.

Фермери можуть стежити за процесом виробництва, зокрема за відділенням і висушуванням рилець.

[Хуршид Ахмад, співробітник центру]:
«Тут під одним дахом зібрано всі технології. Фермери приносять сюди свою продукцію, і вона проходить повну обробку, те, що традиційно робили вдома».

І хоча до центру приходять не всі виробники, багато хто вже відчув його переваги.

[Гулам Набі Гані, фермер]:
«Переробивши тут шафран, я помітив, що він виявився важчим, а колір кращим».

У світі шафран використовують не лише в приготуванні їжі. Він також є компонентом ліків і косметичних засобів. Кілограм цієї спеції коштує 3‒4 тисячі доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як у Кашмірі рятують індустрію шафрануМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіПогорільці в Чилі відновлюють своє житло100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: