29.08.2024
Телеканал NTD

Будинки із соломи та глини — новий тренд у Марокко

Будинки із соломи та глини — новий тренд у Марокко

Такі химерної форми будинки — новий тренд у Марокко. Точніше, не новий, а добре забутий старий...

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Такі химерної форми будинки — новий тренд у Марокко. Точніше, не новий, а добре забутий старий. Тут дедалі популярніші будови з глини та соломи. Їх просувають як екологічну альтернативу звичним будинкам.

[Юнісс Уазрі, голова будівельної компанії]:
«Ми використовуємо місцеві природні матеріали, зокрема глину. Ці будинки мають низку переваг, якщо порівняти з будівлями, побудованими з бетону й каркаса».

Юнісс Уазрі почав зводити такі будинки в сільській місцевості чотири роки тому. Крім глини й соломи, використовує дерево, камінь та очерет.

А це одна із вдячних клієнток. Вирішила обміняти квартиру в місті на екобудинок. На будівництво її нового місця проживання площею 163 квадратні метри знадобилося близько пів року.

Тепер житло гріє їй не лише душу. Матеріал, з якого воно побудоване, має високі теплоізоляційні властивості, тому можна економити на електроенергії та опаленні.

[Хадіджа Дріуїч, власниця екобудинку]:
«Це екологічно, у фарбі та плитці немає хімікатів. Тут ще добра звукоізоляція. Якщо ми в приміщенні, а в сусіда, наприклад, працює водяна турбіна чи шумлять тварини, ми нічого не чуємо».

А цей екобудинок побудували як готель для туристів, які хочуть пожити в традиційних житлах.

[Файсель Нссірі, власник екобудинку]:
«Він ідеально вписується в атмосферу сільської місцевості. Я працюю у сфері сільського туризму, і мені здається, люди його оцінять».

Архітектор поставив уже 20 таких будинків у семи регіонах країни. Каже, що попит на них зростатиме.
Коротке посилання на цю сторінку:

Будинки із соломи та глини — новий тренд у Марокко19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуСрібло в Єгипті — нове золотоУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуLucasfilm подає до суду на чилійську автомийку за плагіат «Зоряних воєн»Нереальні очікування в новорічні свята призводять до великого стресуЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуВ Ісландії вивергається вулкан: лава підпалила будинки за 40 км від столиці

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: