Не одне десятиліття науковці намагалися знайти спосіб зробити індустрію виробництва мигдалю самодостатнішою. Особливо в Австралії, де вона процвітає. Проблема полягала в тому, що фермери постійно потерпали від нестачі бджіл, які запилюють квіти.
Тепер же на півдні Австралії висадили 4000 дерев, які запилюють себе самі. До того ж їхня врожайність вища.
[Брендан Сідху, голова компанії ― виробника мигдалю]:
«Гадаю, нові самозапильні сорти в довгостроковій перспективі зроблять нашу індустрію незалежнішою. За менших витрат ми отримаємо ліпший результат і скоротимо кількість бджіл. Це те що треба».
Самозапильні мигдалеві дерева чотирьох сортів почали продавати 2016 року. Результати дуже обнадійливі.
[Мішель Віртенсон, дослідниця]:
«У деяких врожайність вища на більш ніж 60 %. І це ключовий результат для австралійської індустрії».
Австралія — другий за обсягами виробник мигдалю у світі після США. І попит на цю продукцію залишається високим.
Водночас бджолярам раніше було складно забезпечувати такі показники. Вони мусили тримати більшу кількість комах. Але, коли закінчується сезон цвітіння, усіх цих бджіл потрібно чимось годувати.
[Роб Марчант, бджоляр]:
«Нам дуже складно. Доводиться як прикорм давати бджолам значно більше цукрового сиропу, щоб вони відповідали стандартам, яких вимагає індустрія мигдалю».
Водночас бджолярі також повинні відновлювати свої ферми, які постраждали після посухи й недавніх лісових пожеж.
Варто зазначити, що найбільші у світі плантації, де вирощують мигдаль, розкинулися в американській Каліфорнії. Однак 2015 року, після посухи в цьому штаті, Австралія також почала вкладати значні кошти в цю індустрію.
Коротке посилання на цю сторінку: