У Римі пройшов міжнародний конкурс на найкращий панетоне. Так називається популярний італійський кекс, що походить із Мілана. За традицією його печуть на Різдво. У змаганні беруть участь 300 кондитерів, здебільшого італійці.
Журі оцінює аромат випічки, текстуру та смак. Воно вибирає найкращі панетоне в трьох категоріях: інноваційній, декоративній та класичній.
[Роберто Лестані, голова Міжнародної федерації шеф-кондитерів]:
«Класичний панетоне оцінюють за кількома критеріями. Враховують колір, смак, а також те, як він пропечений і як ріжеться. Також ми визначаємо, наскільки хороші інгредієнти використовував шеф-кондитер».
Щоб приготувати панетоне, потрібна ідеальна закваска, продукти найвищої якості й великий досвід. Кондитер Амадео Донатоне все це має. Він уже отримав безліч нагород і цього року вирішив не брати участі в конкурсі.
[Амадео Донатоне, кондитер]:
«Найважче — правильно додавати інгредієнти. Їх треба класти потроху, бо якщо помилишся, то можеш покласти занадто багато яєць чи масла. Тоді тісто втратить еластичність, і це вже не виправити».
У конкурсі, крім італійців, беруть участь кондитери з Іспанії, Бразилії, Японії, Китаю та США. Інноваційні панетоне прикрашені різними горіхами чи шоколадом із перцем чилі й навіть імбиром. У цій категорії пекарі можуть дати волю фантазії. Але до класичного кексу додають лише мигдаль, родзинки й зацукровані цитрусові.
У категорії «Найкращий класичний панетоне» переміг італієць Франческо Луні. Він кондитер у третьому поколінні з міста Падуя.
[Франческо Луні, переможець конкурсу]:
«Я присвячую цей перший приз моєму батькові, який торік помер. Він був моїм учителем, я завжди працював поруч із ним і тепер ношу пам’ять про нього в серці. Дякую, тату».
Захід покликаний надихнути всіх шанувальників кондитерської справи пекти панетоне. А ось для переможців конкурсу нагорода стане доброю рекламою напередодні різдвяного сезону.
Коротке посилання на цю сторінку: