20.04.2024
Телеканал NTD

Справжні картини Джованні Піранезі можна побачити на виставці в Києві

Справжні картини Джованні Піранезі можна побачити на виставці в Києві

«Меланхолія вічних споруд» — так називається виставка, присвячена 300-річчю від дня народження видатного італійського графіка, архітектора..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

«Меланхолія вічних споруд» — так називається виставка, присвячена 300-річчю від дня народження видатного італійського графіка, архітектора й археолога Джованні Баттісти Піранезі. У колекції Музею Ханенків зберігаються три оригінальні офорти майстра, справжність яких підтвердили зовсім нещодавно.

На полотнах зображено рештки стародавніх споруд. Картини називаються «Руїни вілли Мецената», «Арка Костянтина» та «Руїни храму Вакха».

[Олена Шостак, куратор виставки]:
«Він першим зробив руїни головною темою творчості. Він уважав, що це по-справжньому автентична пам’ятка».

Джованні Баттіста Піранезі — один із найвідоміших художників XVIII століття, а його праці для колекціонерів гравюр одні з найжаданіших, так само як і Рембрандта та Дюрера. За своє життя він створив понад тисячу робіт.

Особливість його композицій — кутова перспектива. Він використовував ракурс знизу вгору й розміщував людей так, щоб на тлі руїн вони здавалися меншими, ніж були насправді.

На виставці демонструють також понад 40 робіт інших художників, які теж зображали руїни. Серед них і картини українця Георгія Нарбута.

[Данило Нікітін, працівник Національного художнього музею України]:
«Млин — символ плину часу. Він перемелює все. Руїни — символ колишньої величі, величі минулих століть. Нарбут зображує і руїни, і млини. Це, можна сказати, філософські тексти, у які слід зануритися, розглядаючи деталі».

Є також роботи київських художників. Їх передали з Національного художнього музею. Деякі картини не демонстрували десятки років, як-от зруйнований у 1920 році Русанівський міст.

Виставка триватиме до 13 грудня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Справжні картини Джованні Піранезі можна побачити на виставці в КиєвіДва індійські ресторани судяться через куряче каріУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівВ Італії вимирають газетні кіоскиБолівійка перетворює використану олію на мийні засобиЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніСендбординг повертається до НамібіїСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: