29.09.2024
Телеканал NTD

У Києві виставили на огляд унікальні прикраси Поділля

У Києві виставили на огляд унікальні прикраси Поділля

Унікальну спадщину багатьох народів, які мешкали на території сучасної Вінницької та Хмельницької областей показали в Києві...

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Унікальну спадщину багатьох народів, які мешкали на території сучасної Вінницької та Хмельницької областей показали в Києві. У Національному музеї історії України відкрилась виставка «Золото Поділля: історія народів». Більш як 400 експонатів охоплюють період від Трипільської культури до Середньовіччя.

Більшу частину експозиції взяли з фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею.

[Максим Левада, куратор виставки]:
«Мета — показати, що не буває музеїв першої і другої категорії. Усі музеї цікаві, усюди є унікальні речі. Друге — започаткувати міжмузейний обмін. Людям важко добиратися до якихось регіонів України».

Експонати на виставці розташовані в хронологічному порядку й поділяються на сім блоків. Починається експозиція з артефактів Трипільської культури.

Цікаво, що цю фігурку на коліщатках було зроблено ще до того, як винайшли колесо.

А ось артефакти бронзової доби. Ці прикраси із золота та срібла носила тогочасна еліта.

[Максим Левада, куратор виставки]:
«Усе це з поховань, які було в давнину пограбовано. Це те, чим знехтували, що покинули грабіжники. Вони взяли щось ще більш цінне».

Ця колекція бурштину з могильника епохи пізньої бронзи важить до двох кілограмів. Вона найбільша в Європі.

Є тут також експонати з поховання сарматського царя Інісмея і стародавні монети.

Виставка триватиме до кінця лютого 2021 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Києві виставили на огляд унікальні прикраси ПоділляТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміМісто льоду та снігу: у Харбіні створюють сотні крижаних та снігових композиційМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкілДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-Жанейро

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: