26.01.2024
Телеканал NTD

Біля берегів Шотландії знайшли понад 100 яєць рідкісних плахурів гладеньких

Біля берегів Шотландії знайшли понад 100 яєць рідкісних плахурів гладеньких

Плахур гладенький — найбільший вид родини ромбових скатів і водночас один із найрідкісніших. Нещодавно шотландським дослідникам..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Плахур гладенький — найбільший вид родини ромбових скатів і водночас один із найрідкісніших. Нещодавно шотландським дослідникам пощастило знайти понад 100 яєць цих риб. Їх виявили біля узбережжя острова Скай на заході Шотландії.

[Кріс Рікард, підводний фотограф]:
«Я здійснив тисячу занурень в океан біля берегів Шотландії й ні разу не бачив (яєць плахурів гладеньких) у дикій природі. Тож це показує, як рідко на них можна натрапити».

Ці скати можуть сягати в довжину двох метрів 85 сантиметрів. Самки за один раз відкладають по два яйця. Яйцеві капсули великі — завдовжки від десяти до 25 сантиметрів, а діаметром від п’яти до 15 сантиметрів. Потомство вилуплюється через півтора року. У цей час молодь має довжину коло 20 сантиметрів. Самка відкладає по 40 яєць на рік.

Цей вид у природі зникає. Він є в Червоній книзі. Його чисельність скоротилася через надмірну риболовлю й повільне розмноження.

Тепер захисники природи й представники Федерації рибалок Шотландії непокояться через долю скатів біля узбережжя острова Скай.

[Баллі Філіп, представник Федерації рибалок Шотландії]:
«Хоча скати перебувають під захистом, але на цій ділянці цього не можна гарантувати. Тому вважаємо, що в районі, де знайшли яйця скатів, треба заборонити ловити траловими й механічними сітями. Обидва способи небезпечні як для самих скатів, так і для їхніх яєць».

Влада Шотландії обіцяє звернути увагу на цю рекомендацію й вирішити, яких можна вжити заходів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Біля берегів Шотландії знайшли понад 100 яєць рідкісних плахурів гладенькихТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: