23.10.2024
Телеканал NTD

У Франції вшановують пам’ять убитого вчителя історії

У Франції вшановують пам'ять убитого вчителя історії

У містечку Конфлан-Сент-Онорін під Парижем люди несуть квіти до будівлі місцевої школи. Три дні тому тут..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

У містечку Конфлан-Сент-Онорін під Парижем люди несуть квіти до будівлі місцевої школи. Три дні тому тут сталося жорстоке вбивство. Серед білого дня 18-річний чоловік відітнув голову викладачеві історії та географії Самюелю Паті. Злочинця застрелила поліція. Ним виявився етнічний чеченець, який народився в Москві.

[місцева жителька]:
«Це огидно, це немислимо… Те, що таке відбувається в наші дні, просто незбагненно. У це неможливо повірити, це приголомшує».

[Бахла, учень убитого викладача]:
«Він наш учитель і заслуговує на те, щоб ми вшанували його пам’ять. Сподіваюся, це буде на національному рівні».

Слідчі вважають, що теракт пов’язаний із професійною діяльністю 47-річного Паті. На початку жовтня на уроці, присвяченому свободі слова, він демонстрував карикатури на пророка Магомета. Потім почав отримувати погрози від деяких батьків своїх учнів, на що поскаржився до поліції.

Убивство обурило французьку громадськість. Масштабні акції пройшли в багатьох містах Франції.

[місцевий житель]:
«Це не Франція. Франція не така. <…> Тут жінки одягаються так, як хочуть; тут ми можемо говорити те, що нам подобається. Ви можете сказати мені, що хочете, а я — вам. У нас тут так. У Франції саме такі порядки, подобається це вам чи ні».

Хвилину мовчання провели і в Європарламенті.

[Давід Сассолі, президент Європарламенту]:
«З тероризмом найліпше боротися через освіту, просвітництво, у яке Самюель Паті вірив і запроваджував на практиці — у доброзичливій і критичній формі, відкрито для суспільства, закликаючи до діалогу й обізнаності».

Французька поліція почала операцію проти ісламістського руху. Порушено кілька десятків кримінальних справ, затримано більш як 10 осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Франції вшановують пам’ять убитого вчителя історії100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуКанада обмежить час роботи для іноземних студентівСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиДо 12 років каторжних робіт засудили двох підлітків у КНДР за перегляд південнокорейських кліпівООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиНирки — у центрі нової кризи в НепаліТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинУ Франції під час протестів фермерів загинула жінка

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: