23.07.2024
Телеканал NTD

Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення чорних дір

Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення чорних дір

Нобелівську премію з фізики вручать за дослідження такого таємничого явища Всесвіту, як чорні діри. Половину премії..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Нобелівську премію з фізики вручать за дослідження такого таємничого явища Всесвіту, як чорні діри. Половину премії одержить британський фізик і математик Роджер Пенроуз. Він виявив, що утворення чорних дір підтверджує загальну теорію відносності.

Другу половину премії поділять німецький астрофізик Райнгард Генцель і американська науковиця-астроном Андреа Гез. Вони незалежно один від одного довели, що в центрі нашої галактики міститься гігантська чорна діра, яка в чотири мільйони разів масивніша за Сонце.

[Андреа Гез, лауреатка Нобелівської премії]:
«Що таке чорна діра? Ми не знаємо. Ми не маємо уявлення, що міститься всередині неї. Тому це явище дуже загадкове. Воно перевертає наші уявлення про закони фізики».

Утім, завдяки дослідженням у цій галузі можна зрозуміти, що відбувається з об’єктами, які поглинаються чорними дірами. Фізик-теоретик Ульф Даніельссон наочно показує цей процес за допомогою чорного м’яча й власного пальця.

[Ульф Даніельссон, член Нобелівського комітету]:
«Якщо я піднесу палець трохи ближче й дам його кінчику пройти через горизонт і ввійти всередину чорної діри, то зроблю дивовижне й дещо тривожне відкриття. Час змінює напрямок, і кінчик пальця опиняється в далекому майбутньому. Витягнути його назад так само важко, як здійснити подорож у часі».

Цього разу Нобелівську премію з фізики присудили за абстрактні дослідження. Але експерти вважають, що вони мають і практичне значення.

[Аріель Губар, член Нобелівського комітету]:
«Це та ж теорія, без якої не можна обійтися, створюючи навігаційні системи. Приміром, без загальної теорії відносності від GPS не було б жодної користі. Завдяки їй ми точно можемо знайти свій будинок. Тож усе це не так уже й абстрактно».

Для лауреатів номінація стала несподіванкою. Наприклад, Райнгард Генцель отримав звістку за роботою.

[Райнгард Генцель, лауреат Нобелівської премії]:
«Я втратив дар мови й навіть зронив сльозу».

Лауреати отримають нагороду — один мільйон доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення чорних дірКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: