19.04.2024
Телеканал NTD

Літак на водневому пальному здійснив 20-хвилинний тестовий політ

Літак на водневому пальному здійснив 20-хвилинний тестовий політ

Приватний літак із водневим двигуном летить над південною Англією. Можливо, за ним — майбутнє авіаперельотів. Зараз..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Приватний літак із водневим двигуном летить над південною Англією. Можливо, за ним — майбутнє авіаперельотів.

Зараз це повітряне судно здійснює 20-хвилинний тестовий політ.

Компанія, яка його створила, сподівається, що це лише перший крок до того, щоб зробити авіаційну індустрію екологічнішою. А її вважають однією з галузей, яка найбільше забруднює атмосферу шкідливими викидами.

[Вал Міфтахов, генеральний директор і засновник ZeroAvia]:

«Єдиний викид цього літака в польоті — це водяна пара. Ми також створили заправну інфраструктуру, яка забезпечує виробництво водню з нульовими викидами. Такий літак чистий, менше шумить і дасть змогу літати із чистою совістю».

Поки ці літаки можуть долати лише короткі відстані й перевозити мало пасажирів. Та інженери стверджують, що вже до кінця цього десятиліття водневі літаки здійснюватимуть далекі перельоти.

Нещодавно аерокосмічний гігант Airbus показав свій концепт літака на водні. Однак до перевезення пасажирів ще далеко. Сучасні аеропорти підходять лише для дозаправлення літаків, що працюють на звичайному пальному. Тобто потрібно переобладнати всю інфраструктуру.

[Девід Глів, експерт з авіаційної безпеки]:
«Маємо вирішити, як заправляти ці літаки, бо нинішня інфраструктура не працюватиме. Також потрібно буде розібратися з іншими аспектами, як-от із вимогами до пожежників і рятувальних служб. Отже, попереду досить багато роботи, але, безумовно, це дуже цікаво».

Уряд Великій Британії частково фінансує проект, сподіваючись, що він створить у країні робочі місця.

[Роберт Кортс, міністр авіації Великої Британії]:
«Це найкраща у світі технологія, яка надає Великій Британії економічні можливості, а також дає змогу розв’язати проблеми, пов’язані зі зміною клімату».

До кінця року команда планує виконати ще один тестовий політ — на 400 кілометрів. Вона також надіється, що вже скоро запустить комерційні рейси.
Коротке посилання на цю сторінку:

Літак на водневому пальному здійснив 20-хвилинний тестовий політЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеНові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: