29.03.2024
Телеканал NTD

На реставрацію скульптури Мікеланджело знову можна подивитися наживо

На реставрацію скульптури Мікеланджело знову можна подивитися наживо

Уперше за понад чотири з половиною століття цю мармурову скульптуру Мікеланджело ретельно очищують. Працівники Музею Опера-дель-Дуомо..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Уперше за понад чотири з половиною століття цю мармурову скульптуру Мікеланджело ретельно очищують.

Працівники Музею Опера-дель-Дуомо почали реставрувати «Флорентійську П’єту» ще торік у листопаді. Задню частину скульптури вже очищено. Тепер вони переходять до лицьової сторони.

Через пандемію роботу тимчасово припиняли.

[Тімоті Вердон, директор Музею Опера-дель-Дуомо]:

«Реставрація вимушено перервалася під час першої фази епідемії COVID-19. Тепер уже кілька тижнів знову тривають роботи. Сподіваємося, процес завершиться восени до Різдва».

Тим часом майстерня, де відбувається реставрація, знову відчинила двері для відвідувачів. Однак через карантинні обмеження в приміщення одночасно допускають лише п’ять осіб.

Сама робота дуже копітка. Для неї використовують лише ватяні палички й гарячу воду, очищену від домішок іонів.

[Вільям Воллейс, професор історії мистецтв]:
«На щастя, ця скульптура все своє життя перебувала в приміщенні. Але протягом 200 років вона стояла на вівтарі кафедрального собору у Флоренції. Її оточували свічки, тому на ній багато свічкової сажі, воску й кіптяви».

Мікеланджело створив цю «П’єту» в середині XVI століття, коли йому було коло 80 років. Спочатку він планував, що її встановлять на його могилі. Скульптура зображує тіло Христа, яке тримають Діва Марія, Марія Магдалина й праведник Никодим. Його обличчя — автопортрет самого Мікеланджело.

[Вільям Воллейс, професор історії мистецтв]:
«Майстер, створюючи скульптуру, імовірно, зіткнувся з проблемою. Зрештою йому довелося прибрати ногу Христа. Гадаю, йому було важко і технічно, і психологічно, адже він робив власний надгробний пам’ятник».

У результаті Мікеланджело не закінчив скульптуру й навіть намагався її знищити. Пошкодження пізніше усунув його учень.
Коротке посилання на цю сторінку:

На реставрацію скульптури Мікеланджело знову можна подивитися наживоШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівЗ вікон знаменитого паризького ресторану буде видно церемонію відкриття Олімпіади-2024Додав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміПівнічна Ірландія відкриває нову віртуальну продюсерську студіюФруктова мода: як з ананасів роблять взуття10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Ведмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в Марракеші

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: