25.05.2024
Телеканал NTD

Мама-рекордсменка: грузинська вівчарка народила відразу 17 цуценят

Мама-рекордсменка: грузинська вівчарка народила відразу 17 цуценят

Відразу 17 цуценят привела молода грузинська вівчарка з кличкою Белі. Це були перші її пологи, які..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Відразу 17 цуценят привела молода грузинська вівчарка з кличкою Белі. Це були перші її пологи, які тривали 18 годин. Белі живе у Тбілісі. Цуценята народилися місяць тому.

[Тамуна Одішвілі, власниця собаки]:
«Спочатку одне народилося, через деякий час друге, третє, четверте. Звичайно, були проміжки. Коли народилося десяте цуценя, настала ніч. Я була приголомшена й не знала, що робити, як зрозуміти, що пологи закінчилися, як це визначити».

Жінка зателефонувала до ветеринарної клініки. Їй сказали, що десять цуценят — рекорд для першої вагітності у грузинської вівчарки, яку ще називають нагазі. Але пологи на цьому не скінчилися.

[Тамуна Одішвілі, власниця собаки]:
«По обличчю текли сльози, та я не знаю, були вони від радості чи здивування. Усі були вражені. Семеро членів сім’ї чергували один за одним. 17-е народилося вранці 23 серпня. Пологи почалися 22-го і закінчилися об 11 ранку 23-го».

Белі народила дев’ять дівчаток і вісім хлопчиків. Щоб допомогти вівчарці, господарі годують щенят із пляшечки.

Нагазі — одна з найдавніших порід собак світу. У грузинській літературі про неї згадували ще шістсот років тому. Вівчарку брали на полювання, допомагала вона й пастухам. Цих собак боялися як вовки, так і барси. Навіть ведмеді обходили стороною сміливих і сильних нагазі.

[Тамуна Одішвілі, власниця собаки]:
«2001 року Кінологічна федерація Грузії зареєструвала її як самостійну породу, але, на жаль, вона поки не зареєстрована на міжнародному рівні».

Коли щенята підростуть, їх роздадуть новим власникам.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мама-рекордсменка: грузинська вівчарка народила відразу 17 цуценятФіліппінець перетворив свій будинок на громадську бібліотекуДесятки аеростатів літали над швейцарським містечком в альпійській долиніНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамЯк мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробівМоре щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміПолювання за яйцями: великодню розвагу підготували для мешканців зоопарку в НімеччиніЙогу внесли до розкладу уроків однієї зі шкіл столиці КосоваКішки пройшли подіумом на Тижні моди в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: