25.01.2024
Телеканал NTD

Дикі коні й зубри відновлюють біорізноманіття природи Чехії

Дикі коні й зубри відновлюють біорізноманіття природи Чехії

На колишньому військовому полігоні, що біля чеського міста Міловіце, пасуться зубри, дикі коні й бики. Їх..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

На колишньому військовому полігоні, що біля чеського міста Міловіце, пасуться зубри, дикі коні й бики. Їх завезли сюди п’ять років тому. Тварини мають відновити біорізноманіття місцевої природи. І копитні успішно із цим справляються.

[Далібор Досталь, директор організації European Wildlife]:
«Коли військові звідси виїхали, тут почали рости завезені трави й кущі, що поступово витісняли рідкісні види квітів і комах».

Раніше чужорідним рослинам не давала рости військова техніка. Але в 91-му база спорожніла, і поля поросли густою високою травою й чагарниками. А тепер колишній полігон перетворився на мініатюрний степ.

[Далібор Досталь, директор організації European Wildlife]:
«Важливо, що тут одночасно живуть дикі коні, зубри й бики. Коні їдять траву. Бізони й бики віддають перевагу чагарникам. Це дає найліпший результат. Завдяки тваринам степовий ландшафт, який у Європі зникає, різноманітнішає».

Копитних вибирали, спираючись на досвід захисників природи різних країн. Овець не взяли, бо вони їли б і місцеві рослини. Уже на другий рік експерименту тут з’явилося чимало польових квітів, зокрема й тирлич звичайний.

Повернулися сюди й усілякі комахи. На квітах можна знову помітити синявця конюшинного, якого не бачили тут півстоліття.

[Мілослав Їрку, біолог]:
«Якщо ми дамо природі шанс, дамо їй час і простір, вона сама багато про що подбає. Зниклі види можуть повернутися без нашої допомоги. Спочатку я гадав, що багато видів, які були тут у 90-х роках, доведеться повертати штучно. Але тепер деякі вже виросли самі».

Диких коней привезли сюди з Великої Британії, зубрів — із польських заповідників. Биків доставили з Нідерландів. Цю гібридну породу вивели, щоби відродити популяцію вимерлих турів, від яких походять свійські бики.

Зараз біля Міловіце живе понад 120 копитних. Цього року автори проекту збільшать площу заповідної території, щоб тварини почувалися ще вільніше.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дикі коні й зубри відновлюють біорізноманіття природи ЧехіїЙогу внесли до розкладу уроків однієї зі шкіл столиці КосоваУ Бухаресті авіапасажирів здивували цирковою виставоюУ Сіетлі тисячі людей милуються цвітом сакуриСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміPet Show — 2024: у Гонконгу проходить виставка домашніх тваринОзеро в Баварії стало фіолетовим через бактеріїНазвані мами-видри допоможуть осиротілим дитинчатамХудожник розмальовує стовпи електропередачі в австралійському містечку40 котів зустрічає гостей у котокав’ярні в Іраку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: