26.02.2024
Телеканал NTD

Карантин допоможе відновитися морському життю біля грецьких островів

Карантин допоможе відновитися морському життю біля грецьких островів

Грецький рибалка Ставрос Куцукос ловить рибу біля острова Егіна ось уже 23 роки. Каже, що через..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Грецький рибалка Ставрос Куцукос ловить рибу біля острова Егіна ось уже 23 роки. Каже, що через пандемію й карантинні заходи його продукцію купує менше туристів. Те ж саме спіткало й тисячі представників його професії.

[Ставрос Куцукос, рибалка]:
«Звісно, ситуація в усіх дуже важка. Туристів не так багато, як у попередні роки».

[Крістос Кітіс, голова Асоціації рибалок острова Егіна]:
«Якщо карантин триватиме, то що тоді буде? Маємо витрати. Крім того, що маємо забезпечувати сім’ї, ще треба ремонтувати човни. У кожного свої проблеми. Є досить літні рибалки. І вони або не мають пенсії, або мають, але дуже малу. Вони не можуть працювати. Усе це створює серйозну проблему».

Тепер приблизно 200 професійних рибалок Егіни змушені покладатися на урядову допомогу завбільшки 800 євро.

А ось науковці налаштовані зовсім інакше. Вони кажуть, що карантин допоможе морському життю відновитися.

Десятиліттями біля грецьких островів надмірно ловили рибу. Згідно з дослідженням 2018 року, популяція риби в Егейському морі зменшилася на 85 %. І рибалки це підтверджують.

[Ставрос Куцукос, рибалка]:
«Дуже велика різниця з тим, що було в 60-х роках, тобто 60 років тому. Раніше ми використовували набагато менше сітей, а улов був учетверо більшим. Тепер стільки сіток, а ловимо по три-чотири кілограми риби. Дуже велика відмінність. Та що ми можемо вдіяти?»

Дослідники зазначають, що в період із березня по травень обсяги виловленої біля грецьких островів риби знизилися приблизно на 50 чи 60 %. На їхню думку, завдяки цьому через кілька років біомаса риби значно зросте. Так, анчоусів і сардин побільшає вже за кілька місяців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Карантин допоможе відновитися морському життю біля грецьких островівТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиЯк кавові фермери допомагають Панамському каналу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: