28.11.2024
Телеканал NTD

Ефіопія заповнює водоймище спірної ГЕС без угоди з Єгиптом та Суданом

Ефіопія заповнює водоймище спірної ГЕС без угоди з Єгиптом та Суданом

В Ефіопії почали заповнювати водосховище ГЕС «Відродження», будівництво якої викликало суперечку з владою Єгипту та Судану...

Дата завантаження: 2024-03-28

video

В Ефіопії почали заповнювати водосховище ГЕС «Відродження», будівництво якої викликало суперечку з владою Єгипту та Судану. Ефіопський міністр водних ресурсів повідомив, що рівень води у водосховищі підвищився з 525 до 560 метрів.

[Селеші Бекеле, міністр водних ресурсів Ефіопії]:
«Тепер, коли настає сезон дощів, рівень води незабаром перевищить 560 метрів. Досягнувши цього рівня, вода нижче більше не опуститься. Будівництво греблі й наповнення водою відбувається паралельно».

Наповнювати водосховище почали попри те, що переговори Ефіопії з Єгиптом та Суданом не завершились. Каїр і Хартум хочуть досягти угоди з технічних питань роботи гідроелектростанції.

ГЕС будують на річці Блакитний Ніл. Влади Єгипту й Судану побоюються, що в їхніх країнах води не вистачатиме. Це може ослабити економіку, спричинити голод і, зрештою, політичну нестабільність.

У 20-х роках минулого століття Єгипет уклав зі своїм протектором — Великою Британією — угоду про так звані історичні права єгиптян на Ніл. Це давало Каїру змогу накладати вето на будь-який проект, який передбачає використання ресурсів річки.

Дев’ять років тому Ефіопія скористалася подіями «Арабської весни» й без погодження з Єгиптом почала будувати ГЕС. Коли її запустять, вона стане найпотужнішою гідроелектростанцією Африки. Чотиримільярдний проект дасть Ефіопії змогу постачати електроенергію не лише своїм громадянам, але й жителям сусідніх країн.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ефіопія заповнює водоймище спірної ГЕС без угоди з Єгиптом та СуданомКоролева Данії неочікувано оголосила, що зречеться престолуБільше, але дрібніші: урожай авокадо в Марокко цьогоріч може встановити рекордГромадяни Косова тепер можуть без віз їздити до країн ШенгенуМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуМігранти масово перебираються через загородження на кордоні та здаються прикордонникам СШАУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в Скандинавії100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуСрібло в Єгипті — нове золотоТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарство

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: