26.06.2024
Телеканал NTD

Утікачі єзиди повертаються до рідного Синджара, але він поки в руїнах

Утікачі єзиди повертаються до рідного Синджара, але він поки в руїнах

Сотні сімей єзидів, іракської етнічної меншини, залишають Курдський автономний район. Вони повертаються до рідного міста Синджар..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Сотні сімей єзидів, іракської етнічної меншини, залишають Курдський автономний район. Вони повертаються до рідного міста Синджар в Іраку, звідкіля втекли у 2014 році під час наступу угруповання «Ісламська держава».

Через коронавірус і карантинні заходи життя у вигнанні стало ще нестерпнішим.

За словами мера Синджара, який теж утік до Іракського Курдистану, із червня 1200 сімей уже повернулися з автономного району до Синджара. І переселення триває.

[Джамі аль-Хамо, колишній житель Синджара]:

«Ми в регіоні Курдистан уже шість років. І ситуація кепська. На нас дуже погано вплинув коронавірус. Також багато хто з нас служать у збройних силах у Синджарі. Чимало хто з нас не бачився зі своїми сім’ями вже три місяці».

Утім, попри перемогу над ІДІЛ, ситуація в Синджарі теж непроста. Багато будинків досі зруйновані. У містах немає електрики й водопроводу.

[Джихад Джаміль Еліас, колишній житель Синджара]:
«Почну з того, що відремонтую свій будинок. Коли це зроблю, сидітиму всередині. Якщо прийдуть організації й пропонуватимуть роботу, піду працювати. Якщо таких не буде, то сидітиму вдома».

Епідемія коронавірусу посилила в Іраку й так серйозну економічну кризу. Ціни на нафту впали, а країна понад 90% доходу одержує від продажу енергоносіїв. До того ж через карантинні обмеження багато хто втратив заробіток. А єзидські громади в автономному регіоні здебільшого покладалися на щоденний дохід.
Коротке посилання на цю сторінку:

Утікачі єзиди повертаються до рідного Синджара, але він поки в руїнахНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові Філіпп

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: