25.01.2024
Телеканал NTD

Як позбутися сарани: подати її в кебабі чи змусити комах їсти одна одну

Як позбутися сарани: подати її в кебабі чи змусити комах їсти одна одну

Тоді як Східна Африка й далі потерпає від другої навали сарани, група кенійських науковців розробляє альтернативні..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Тоді як Східна Африка й далі потерпає від другої навали сарани, група кенійських науковців розробляє альтернативні способи боротьби з ордами цих комах.

У лабораторії Найробі експериментують із різними методами: від вживання сарани в їжу до винищення її за допомогою біопестицидів.

Комахи дуже розмножилися через незвичну кількість опадів, а також розповсюдилися завдяки рекордній кількості циклонів. Це найгірша навала за десятки років.

Зазвичай сарану обробляють хімічними пестицидами, коли вона ще не почала літати. Однак хімікати шкодять довкіллю й убивають інших комах.

[Крістанус Танга, дослідник]:
«Використання пестицидів непокоять, бо їх широкомасштабно розпилюють у багатьох регіонах. Якщо цих комах убивати пестицидами, а потім люди їх їдять, то це, безумовно, негативно впливає на здоров’я».

Учені Міжнародного центру фізіології комах й екології в Кенії експериментують із різними біопестицидами. Раніше підтвердили ефективність гриба Metarhizium acridum. Його розпилюють на личинки й імаго сарани, після чого ті за 1‒2 тижні гинуть.

А тепер дослідники намагаються знайти й інші нешкідливі для людей і природи бактерії, гриби й віруси.

Крім того, експериментують із запахом. Виявляється, до того як сарана починає літати, вона тримається групи завдяки особливому запаху. Якщо його усунути, то вона розосереджується. А це змушує комах їсти одна одну.

У лабораторії також придумують усілякі рецепти приготування сарани й проводять дегустації.

За даними Світового банку, Східна Африка і Ємен цього року витратять 8,5 мільярда доларів на пестициди для боротьби із сараною.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як позбутися сарани: подати її в кебабі чи змусити комах їсти одна однуТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Як Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриЯку країну визнали найщасливішоюЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходи19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарство

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: