29.12.2024
Телеканал NTD

ООН: у світі стрімко зростає обсяг викинутої електронної техніки

ООН: у світі стрімко зростає обсяг викинутої електронної техніки

У світі зростають обсяги електронних відходів. Торік викинули 53,6 мільйона тонн електротехніки. Про це йдеться в..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

У світі зростають обсяги електронних відходів. Торік викинули 53,6 мільйона тонн електротехніки. Про це йдеться в новій доповіді ООН, яка спирається на дослідження Міжнародного союзу електрозв’язку та інших організацій.

На звалища потрапили комп’ютери, ноутбуки, ігрові приставки, мобільні телефони, холодильники та інші електроприлади. Маса електронних відходів дорівнює вазі 350 океанських лайнерів. Торік електронної техніки викинули на 21% більше, ніж п’ять років тому.

[Антоніс Мавропулос, голова International Solid Waste Association]:
«Очікуємо, що обсяг з 53 мільйонів тонн на рік зросте до 74 мільйонів тонн до 2030 року. Тобто за десять років обсяг відходів збільшиться приблизно на 35%. Це занадто багато».

Найбільшим джерелом електронних відходів став Китай. Там на звалища потрапило понад десять мільйонів тонн старої техніки. На другому місці США, де викинули майже сім мільйонів тонн. Трійку замикає Індія, яка має три мільйони тонн відходів.

Найбільші забруднювачі — азійські країни. Там викинули приблизно 25 мільйонів тонн електроніки. У Південній і Північній Америці — понад 13 мільйонів тонн, у Європі — 12 мільйонів, а в Африці й Океанії разом викинули приблизно три з половиною мільйони тонн.

Водночас торік переробили лише 17,4% викинутої електроніки. Решту спалили, або вона й далі лежить на звалищах. Разом із цією технікою на смітник потрапили дорогі метали, такі як золото, платина, срібло й мідь. Їхня вартість оцінюється в 57 мільярдів доларів.

Водночас електронні відходи загрожують природі й здоров’ю людей, бо чимало з них містять токсичні речовини.

[Антоніс Мавропулос, голова International Solid Waste Association]:
«Уважаю, що ми маємо можливість і технології, щоб за ці 20‒30 років налагодити безвідходне виробництво, використовуючи вторинне перероблення. Але, щоб реалізувати, скоординувати та заохотити до цього, немає системи управління».

На думку експертів, цього року через пандемію електронних відходів може стати значно більше. Під час карантину люди купували багато оргтехніки, отже, і на смітник потрапить більше ноутбуків, планшетів і смартфонів.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН: у світі стрімко зростає обсяг викинутої електронної технікиКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиНа Кубі закінчується паливо?У Данії на престол зійшов Фредерік ХПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиЧому китайський середній клас не може собі дозволити весілляЯку країну визнали найщасливішоюЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіСрібло в Єгипті — нове золото

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: