28.12.2024
Телеканал NTD

Бізнес часів пандемії: у Таїланді зі старих рибальських сіток роблять захисні засоби

Бізнес часів пандемії: у Таїланді зі старих рибальських сіток роблять захисні засоби

Тайський рибалка Анан зазвичай залишав зношені сітки на узбережжі. Так учиняло й чимало інших місцевих риболовів...

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Тайський рибалка Анан зазвичай залишав зношені сітки на узбережжі. Так учиняло й чимало інших місцевих риболовів. За місяць кожен з них змінює це спорядження до 12 разів. Але тепер тайська екологічна організація скуповує в рибалок старі сіті й здає на перероблення.

[Анан Яйтунг, рибалка]:
«Якби ніхто не купував рибальських сітей, то в мене накопичилася б ціла гора. Раніше так і було, і я ледве знаходив покупців».

У Таїланді існує 50 тисяч малих риболовних суден і десять тисяч великих. Рибалки викидають старі сіті на смітник чи залишають на березі, або спалюють. За офіційними даними, у період з 2015 по 17-й рік 74% морських черепах і 89% дюгоней, які припливли на тайські пляжі, постраждали від рибальських снастей.

[Інгпат Пакчайратчакул, співробітниця фонду захисту природи]:
«Зараз місцеві (рибальські) спільноти вже піклуються про природу, але інші сектори мають протягнути їм руку допомоги, об’єднати сили й знайти рішення, щоб виправити ситуацію».

В екопроекті беруть участь сто рибалок із чотирьох сіл на півдні й сході Таїланду. За кілограм вторсировини їм платять 30 центів США. Одна сітка важить приблизно пів кілограма.

Старі снасті надходять на перероблення до місцевої компанії, яка виробляє продукцію зі вторсировини. Під час епідемії вона із 700 кілограмів сітей зробила маски для обличчя, тримачі для захисних екранів, а також флакони для дезінфікувальної рідини. Причому ці пляшечки двосторонні. З одного боку розміщений розпилювач, а іншим можна натискати кнопки в ліфті чи на банкоматі.

[Тхосапхол Суппаметхікулват, директор із маркетингу переробної компанії]:
«Першого тижня ми продали понад 100 тисяч (флаконів), а потім з’явилися захисні маски. Обидва продукти стали необхідними товарами, і люди їх використовуватимуть у буденному житті».

Переробна компанія продає вироби в Європі, Японії, Сінгапурі, Південній Кореї, Гонконзі й на Тайвані.

Екологічний фонд запустив свій проект два місяці тому. За цей час викупив одну тонну 300 кілограмів старих рибальських сітей. До кінця року організація хоче охопити всі приморські провінції Таїланду.
Коротке посилання на цю сторінку:

Бізнес часів пандемії: у Таїланді зі старих рибальських сіток роблять захисні засобиКаталонія почне жорстко економити воду через велику посухуУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CLucasfilm подає до суду на чилійську автомийку за плагіат «Зоряних воєн»В Аргентині намагаються врятувати південних королівських крабівТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Новий олімпійський водний центр у Парижі гріє воду енергією сонця

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: