18.07.2024
Телеканал NTD

Прадавня рослина допоможе сучасним ліпше переносити негоду

Прадавня рослина допоможе сучасним ліпше переносити негоду

Науковці у Відні надіються, що давня рослина допоможе виживати сучасним. Вони досліджують геном смілки вузьколистої, яку..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Науковці у Відні надіються, що давня рослина допоможе виживати сучасним. Вони досліджують геном смілки вузьколистої, яку виростили з насіння віком 32 тисячі років. Його знайшли в Росії на глибині 38 метрів під шаром вічної мерзлоти.

[Маргіт Лаймер, біотехнолог]:
«Насіння пережило цей час, бо склалися сприятливі умови. Воно, мабуть, були сухим й лежало досить глибоко в землі».

Вісім років тому російські науковці регенерували рослину з плацентарної тканини насіння. Вони проростили три насінини. Коли з’явилися корінці, їх винесли на світло. Після цього виросли стебла й листя. Потім рослини пересадили в горщики, віднесли в оранжерею й стали чекати квітів.

Усе отримане насіння мало стовідсоткову схожість, тоді як сучасна смілка дає насіння зі схожістю не вищою ніж 90%.

Австрійські дослідники вивчають послідовність нуклеотидів у ДНК прадавньої рослини.

[Маргіт Лаймер, біотехнолог]:
«Сподіваємося знайти відмінності в генах, які дають рослинам змогу адаптуватися до великої посухи, холоду чи спеки. Нові знання можна використати, щоб удосконалити сучасні рослини».

Учені сподіваються, що результати дослідження допоможуть зробити сільськогосподарські культури стійкими до екстремальних погодних умов.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прадавня рослина допоможе сучасним ліпше переносити негодуЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектом

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: