26.07.2024
Телеканал NTD

Нова вакцина від COVID-19: у Великій Британії почалися випробування на людях

Нова вакцина від COVID-19: у Великій Британії почалися випробування на людях

Першому добровольцю вводять випробувальну вакцину від COVID-19. Препарат розробили в Імперському коледжі Лондона. [Кеті, доброволець

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Першому добровольцю вводять випробувальну вакцину від COVID-19. Препарат розробили в Імперському коледжі Лондона.

[Кеті, доброволець]:
«Спочатку я не знала, як узагалі можу допомогти. Та зрештою прийшла до цього. Розумію, що життя не повернеться в колишнє річище, поки не з’явиться вакцина. Тому теж хочу бути частиною процесу».

Найближчими тижнями препарат протестують приблизно на трьох сотнях добровольців. До цього вчені перевіряли вакцину на тваринах. Результати виявилися дуже хорошими.

[Катріна Поллок, керівник програми клінічних випробувань]:
«Я б не почала брати участь у цих випробуваннях, якби не було свідчень того, що препарат викликає хорошу імунну відповідь в учасників. Та попереду чекає ще багато роботи для перевірки вакцини».

У жовтні цього року почнеться друга фаза випробувань. У ній візьмуть участь уже 6000 добровольців.

Водночас вакцина не зовсім звичайна. Вона являє собою фрагмент РНК вірусу, який керує виробництвом шипованого білка, тобто його оболонки. Саме він допомагає коронавірусу проникати в клітини. У традиційних вакцинах використовують ослаблений чи змінений вірус.

Учені зробили так, щоб ця частина геному вірусу після потрапляння в клітину починала копіювати саму себе. Молекули шипованого білка потрапляють у зовнішнє середовище, подразнюючи імунну систему. Як наслідок організм починає виробляти дуже багато антитіл.

Дослідники кажуть, що їхня методика дасть змогу створити дуже багато вакцини.

[Робін Шатток, головний дослідник проекту]:
«Це означає, що ми можемо зробити з літра два мільйони доз. Уявіть літрову пляшку лимонаду. У ній міститиметься два мільйони доз».

Водночас клінічні випробування іншої потенційної вакцини, розробленої Оксфордським університетом, уже проводять у Великій Британії, Бразилії та ПАР.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нова вакцина від COVID-19: у Великій Британії почалися випробування на людяхНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоНовинки мобільних технологій показали на Mobile World Congress«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівБерезень 2024 став найспекотнішим в історії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: