26.02.2024
Телеканал NTD

Апарат Solar Orbiter уперше наблизився до Сонця

Апарат Solar Orbiter уперше наблизився до Сонця

Космічний апарат Solar Orbiter, який почав свою місію в лютому цього року на мисі Канаверал у..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Космічний апарат Solar Orbiter, який почав свою місію в лютому цього року на мисі Канаверал у Флориді, уперше підійшов близько до Сонця. До світила він наблизився приблизно на 77 мільйонів кілометрів. Це близько половини відстані між Землею та нашою зіркою.

Учені використали перше зближення, щоби протестувати десять наукових інструментів апарата, зокрема шість телескопів.

Найближчі в історії знімки Сонця, які Solar Orbiter уже встиг зробити, обіцяють показати десь у середині липня.

Апарат, розроблений Європейським космічним агентством спільно з НАСА, зараз перебуває за 134 мільйони кілометрів від Землі. Тобто зображення будуть іти до нас близько тижня.

Завдання Solar Orbiter — з близької відстані розглянути полярні ділянки Сонця, а також уперше поспостерігати за його магнітною активністю.

[Майк Гілі, голова наукових проектів ЄКА]:
«Ми хочемо дізнатися набагато більше про те, як Сонце з нами взаємодіє. Щодо електроніки на Землі й астронавтів на орбіті ми насправді мало знаємо, як на це все впливає наша зірка. Завдяки інструментам на Solar Orbiter ми дізнаємося набагато більше».

Місія може відповісти на питання, які не дають спокою астрономам десятиліттями. Наприклад, про будову внутрішньої геліосфери й зародження сонячного вітру.

Під час максимального зближення, апарат підійде до світила на 42 мільйони кілометрів — ближче, ніж Меркурій.

На такій відстані температура доходитиме до 600 градусів Цельсія.

Найближчим часом апарат повинен зробити гравітаційні маневри біля Венери. Потім на початку 2022 року він здійснить перше велике зближення.
Коротке посилання на цю сторінку:

Апарат Solar Orbiter уперше наблизився до СонцяАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластику

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: