19.02.2024
Телеканал NTD

Учені більше дізналися про орбіту екзопланети Бета Живописця b

Учені більше дізналися про орбіту екзопланети Бета Живописця b

Це планета під назвою Бета Живописця b, яка обертається навколо молодої зірки Бета Живописця. Відстань від..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Це планета під назвою Бета Живописця b, яка обертається навколо молодої зірки Бета Живописця. Відстань від неї до Землі 63 світлові роки.

Нещодавно вчені отримали нові дані про орбіту небесного тіла. Це допоможе ліпше зрозуміти формування зоряних систем.

До цього астрофізики мали деякі дані лише про масу планети.

[Штефан Краус, астрофізик Ексетерського університету]:

«Вона в 11 разів масивніша за Юпітер. Це, без сумніву, газовий гігант. І вона обертається на такій самій відстані від зірки, як Сатурн у нашій сонячній системі. І вся система дуже молода. Їй усього 20 мільйонів років».

Штефан Краус очолив групу астрономів, яка вивчала орбіту планети за допомогою комплексу з чотирьох телескопів у чилійській пустелі Атакама.

Вони досліджували нахил площини орбіти планети. І він майже повністю збігається з площиною обертання материнської зірки. Для порівняння, у нашій системі орбіти планет близькі до екваторіальної площини Сонця.

Однак приблизно третина планетарних систем, які змогли дослідити вчені, мають значні розбіжності в площинах.

Варто зазначити, що астрономи вперше змогли спостерігати за планетарною системою безпосередньо, а не за допомогою транзитного методу, коли планету вивчають лише тоді, коли вона перебуває на тлі своєї зірки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Учені більше дізналися про орбіту екзопланети Бета Живописця bЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресії200 давніх украдених артефактів повернулися до ПеруУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектом

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: