27.01.2024
Телеканал NTD

Учені за допомогою георадара досліджували римське місто, поховане під землею

Учені за допомогою георадара досліджували римське місто, поховане під землею

Британські та бельгійські вчені за допомогою георадара склали мапу давньоримського міста Фалерії-Нові, яке майже повністю лежить..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Британські та бельгійські вчені за допомогою георадара склали мапу давньоримського міста Фалерії-Нові, яке майже повністю лежить під землею. Його площа — 12 гектарів. Це трохи менше ніж половина території Помпеїв. Археологи давно користуються георадарами, але дослідження такого масштабу провели вперше.

Над рештками міста є лише поле, тому георадар причепили до квадроцикла й безперешкодно просканували всю територію.

[Мартін Міллетт, археолог і співробітник Кембриджського університету]:
«Ми знаємо про місто вже багато років. У XIX столітті розкопали його невелику частину. Воно оточене великими стінами, тож це, очевидно, римське місто. Ми провели роботи, які показали, що деякі геофізичні методи дають гарний результат».

Археологи використали вдосконалений георадар, який відбиває радіохвилі від предметів, що перебувають на глибині до двох метрів. Під час дослідження вони виявили велику баню, ринок, храм і навіть мережу водопровідних труб, підведених до кожного дому.

[Мартін Міллетт, археолог і співробітник Кембриджського університету]:
«Дуже “розумна” комп’ютерна програма видає нам низку зображень того, що на різній глибині під поверхнею, з інтервалом п’ять-десять сантиметрів. Так можна побачити все римське місто — різноманітні будівлі, інфраструктуру. Виходить повний план міста».

Дослідження за допомогою георадара дадуть археологам змогу ліпше вивчити давні римські міста. Поки складено повний план небагатьох поселень.

[Мартін Міллетт, археолог і співробітник Кембриджського університету]:
«На околиці міста проходить стежка чи дорога. І вздовж неї стоять усілякі храми й великі громадські будівлі. А таких споруд зазвичай не бачиш, оскільки під час розкопок працюєш у центрі, а не з країв».

Фалерії-Нові засновано у 241 році до нашої ери. Вони розташовані в долині Тібру, за 50 кілометрів од Рима. Сюди римляни переселили жителів міста Фалерії-Ветерес, які зазнали поразки під час першої Пунічної війни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Учені за допомогою георадара досліджували римське місто, поховане під землеюЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШААстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиДо нас летить одна з найяскравіших відомих комет«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: