28.11.2024
Телеканал NTD

На Великому бар’єрному рифі сталося наймасштабніше знебарвлення

На Великому бар'єрному рифі сталося наймасштабніше знебарвлення

Великий бар'єрний риф в Австралії переніс ще одне масове знебарвлення коралів. Це трапилося в березні цього..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Великий бар’єрний риф в Австралії переніс ще одне масове знебарвлення коралів. Це трапилося в березні цього року й стало третім за останні п’ять років. Учені зауважили, що такі події почали повторюються надто часто, і корали просто не встигають відновитися.

[Террі Г’юз, дослідник коралових рифів]:
«Ми, як науковці, дуже занепокоєні скороченням часових проміжків між знебарвленнями. Тепер це вже не рідкісні події. Вони відбуваються дедалі частіше. З 1998 року на Великому бар’єрному рифі сталося п’ять масштабних знебарвлень. І три з них — усього за останні п’ять років: у 2016, 2017 і 2020 роках».

Учені водночас зазначають, що Бар’єрний риф найближчим часом не зможе повернутися до стану навіть п’ятирічної давності, не те, що 30-річної.

[Террі Г’юз, дослідник коралових рифів]:
«Цьогоріч лютий став рекордним для Великого бар’єрного рифу. Згідно з даними метеорологів, це був найжаркіший місяць за весь час ведення статистики — із 1900 року. Це був не просто найжаркіший лютий — він був спекотнішим за всі січні та березні».

Також дослідники кажуть, що цьогорічна відсутність туристів на стані рифу зовсім не позначилася. Негативні зміни відбуваються саме через високі температури води.

[Террі Г’юз, дослідник коралових рифів]:
«Цього разу на півночі та півдні не було холодних ділянок. Увесь Бар’єрний риф опинився в теплих умовах, тому цьогорічне знебарвлення було наймасштабнішим».

Площа Великого бар’єрного рифу — близько 348 тисяч квадратних кілометрів. 1981 року його внесли до Списку природної спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

На Великому бар’єрному рифі сталося наймасштабніше знебарвленняАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиУ Дубаї корали вирощують по-новомуБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочим

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: