18.03.2024
Телеканал NTD

Проект ООН вирішить конфлікт між сніговими барсами й скотарями в Киргизстані

Проект ООН вирішить конфлікт між сніговими барсами й скотарями в Киргизстані

Сніговий барс досліджує фотопастку в реабілітаційному центрі NABU в Киргизстані. У цьому природному парку намагаються вберегти..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Сніговий барс досліджує фотопастку в реабілітаційному центрі NABU в Киргизстані. У цьому природному парку намагаються вберегти рідкісних хижаків від вимирання. У всьому світі цих тварин залишилося не більш як 7000, а в горах Киргизстану — усього 15.

[Коустубх Шарма, співробітник фонду Snow Leopard Trust]:
«Сніговим барсам багато що загрожує, починаючи від конфліктів (зі скотарями), браконьєрства та незаконної торгівлі дикими тваринами й закінчуючи погано спланованою інфраструктурою, видобутком корисних копалин і руйнуванням середовища проживання».

Зупинити загибель снігових барсів у Киргизстані допоможе новий проект «Скарби, які зникають», який ініціює Програма ООН з довкілля.

[Бруно Поцці, директор відділення ЮНЕП у Європі]:
«У горах Центральної Азії змінюється клімат. Тому частіше виникають конфлікти між скотарями й сніговими барсами».

Фермери й скотарі освоюють нові землі й цим руйнують середовище проживання хижаків. Якщо тенденція збережеться, то до 2070 року воно стане меншою на дві третини.

Утрата територій призводить до того, що снігові барси частіше приходять до людських поселень. Вони нападають на худобу, а розгнівані скотарі всіляко мстять хижакам.

Проект ООН пропонує різноманітні способи залагодження конфлікту. У деяких місцях побудують загородження, які захистять худобу від снігових барсів. А якимось скотарям допоможуть застрахувати тварин.

[Емільбек Джапаров, рейнджер у Шамши-Туюкському заповіднику]:
«Якщо дуже добре охороняти худобу, жоден хижак на неї не нападе. Також треба вибирати правильний час для перегону худоби з гір на рівнину».

Проект «Скарби, які зникають» також допоможе фермерам і скотарям знаходити інші способи заробітку, щоб вони могли мирно співіснувати з дикою природою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Проект ООН вирішить конфлікт між сніговими барсами й скотарями в КиргизстаніПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компроміс

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: