25.06.2024
Телеканал NTD

Через пандемію традиційне вибілювання будинків на півдні Іспанії почалося пізніше

Через пандемію традиційне вибілювання будинків на півдні Іспанії почалося пізніше

Мальовничі містечка на півдні Іспанії преображаються. Разом з тим, як влада знімає обмеження, вони стають дедалі..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Мальовничі містечка на півдні Іспанії преображаються. Разом з тим, як влада знімає обмеження, вони стають дедалі білішими. І хоча через коронавірус традиційне весняне вибілювання цього року почалося пізніше, чимало будинків уже біліють на тлі чарівної природи.

Оселі Андалусії вибілюють гашеним вапном століттями. Це стало візитівкою багатьох містечок. Їдка речовина захищає від комах, має дезінфікувальні властивості й добре відбиває сонячні промені, охолоджуючи будинки.

[Давід Барранко, житель Саари-де-ла-Сьєрри]:
«Ми робимо це на Великдень перед міськими ярмарками, щоби будинки поставали перед людськими очима чистими й білими. До того ж вапно все дезінфікує. Ця речовина вбиває всіх комах і мікробів. Насправді, дерева теж покривають вапном, щоб захистити від шкідників».

Цей регіон раніше потерпав від епідемій чуми, жовтої лихоманки й тифу. Вибілювання будинків стало своєрідним ритуалом.

[Марія Луна, жителька Саари-де-ла-Сьєрри]:
«Я допомагаю мамі, бо вона вже стара й не може зробити все добре. Вона розповіла мені, що раніше було багато епідемій. Тварин тримали всередині будинків і вибілювали все навіть більше, ніж зараз».

Цю роботу здебільшого виконують жінки. Знання про те, як гасити вапно, передаються з покоління в покоління. Процедура досить небезпечна, бо може спричинити опіки, а також подразнення шкіри й очей.

[Хосефа Маркес, жителька Саари-де-ла-Сьєрри]:
«Я навчилася цього в матері. Вони вибілювали будинки, щоби було не так жарко. Вапно також усе дезінфікує, захищає від комах, мурашок. Усе стає білим».

Коли вапно вступає в реакцію з водою, воно дуже нагрівається, після чого виходить суміш молочного кольору. Наступного дня її можна наносити на стіни.

Тутешній звичай білити будинки сягає корінням ще періоду ісламського панування. Вапно також використовували стародавні єгиптяни, греки й римляни. Традиційно хати білили і в Україні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Через пандемію традиційне вибілювання будинків на півдні Іспанії почалося пізнішеТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАКанада обмежить час роботи для іноземних студентівОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Епідемія лихоманки денге може початися в Аргентині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: