25.11.2024
Телеканал NTD

Альпаки можуть допомогти створити вакцину від коронавірусу

Альпаки можуть допомогти створити вакцину від коронавірусу

Цей милий альпака Тайсон — надія шведських науковців. Дослідники припускають, що завдяки антитілам цієї тварини вони..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Цей милий альпака Тайсон — надія шведських науковців. Дослідники припускають, що завдяки антитілам цієї тварини вони зможуть розробити вакцину проти коронавірусу.

[Джеральд Маклнерні, голова дослідницької групи]:
«Ми знаємо, що антитіла націлюються на одну й ту ж дуже й дуже конкретну частину вірусу. Це те, що ми підтвердили за допомогою антитіл Тайсона. І всі дані свідчать про те, що це також дуже добре працюватиме на людях, але це дуже складна система».

Коли цьому альпаці ввели в організм вірус, науковці Каролінського інституту виявила в крові тварини крихітні антитіла. Вони зв’язуються з тією ж частиною вірусу, що й людські антитіла, і можуть блокувати інфекцію.

Дослідники сподіваються, що це може стати основою для розроблення вакцини.

[Джеральд Маклнерні, голова дослідницької групи]:
«Нам вдалося побачити імунну відповідь у клітинах Тайсона й знайти антитіла, які ми називаємо нанотілами. Це дуже-дуже маленькі антитіла, які можуть щільно зв’язуватися з вірусним білком. І ми знайшли таке нанотіло, що здатне дуже добре блокувати інфекцію».

Відомо, що антитіла, які виробляють лами та інші представники родини верблюдових, а ще акули набагато менші за людські. І науковцям із ними працювати легше.

Дослідження шведських учених лише розпочалося. Найближчим часом вони планують провести схожі експерименти над мишами, хом’яками та іншими тваринами.

А тим часом прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон організував глобальний онлайн-саміт на тему вакцинації. На ньому вдалося зібрати 8,8 мільярда доларів США на купівлю вакцин для бідних країн. У заході взяли участь представники 50 країн, зокрема 35 голів держав та урядів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Альпаки можуть допомогти створити вакцину від коронавірусуНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуНа Кубі закінчується паливо?Спалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїСрібло в Єгипті — нове золото

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: