18.06.2024
Телеканал NTD

У Кенії знайшли одноклітинний організм, який може захистити від малярії

У Кенії знайшли одноклітинний організм, який може захистити від малярії

Ця жителька кенійського округу Кісуму нещодавно втратила свою 11-місячну доньку. Дитина померла від малярії. Щорічно хвороба..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Ця жителька кенійського округу Кісуму нещодавно втратила свою 11-місячну доньку. Дитина померла від малярії. Щорічно хвороба забирає в усьому світі сотні тисяч життів.

Приблизно за 200 кілометрів звідси, у місті Найробі, науковці виявили організм, який може відіграти важливу роль у захисті від малярії.

Вони знайшли одноклітинне найпростіше, що належить до мікроспоридій. Воно вберігає москітів від зараження паразитом-збудником малярії.

[Джеремі Геррен, дослідник]:

«Ми з’ясували, що ці мікроспоридії передаються від самки потомству. Якщо одна популяція москітів інфікується, то вона заразить і наступне покоління».

З’являється дедалі більше свідчень, що у плазмодій, які спричиняють малярію, виробляється стійкість до антималярійних препаратів.

А в таких місцях, як Кісуму, багато сімей не може собі дозволити купити захисні сітки чи інсектициди. Як наслідок, на малярію часто захворюють діти.

[Діана Алоуч, жителька округу Кісуму]:
«Я ходжу до лікарні тричі на місяць. Іноді з усіма дітьми. Поки один одужує, інший захворює».

У окрузі Кісуму є багато місць, де розмножуються москіти. І саме тут науковці збираються випускати комарів, заражених мікроспоридіями. Їхня чисельність зростатиме, і зрештою в регіоні стане менше комах, які передають малярію.

[Джеремі Геррен, дослідник]:
«На наступному етапі нам потрібно ліпше зрозуміти способи передання. Та є припущення, що воно може відбуватися серед популяцій москітів».

А це дає надію, що в Кенії поменшає смертей від малярії.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Кенії знайшли одноклітинний організм, який може захистити від маляріїЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд Hyperloop

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: