29.03.2024
Телеканал NTD

Пастки для мамонтів віком 15 тис. років змусять переписати ранню історію

Пастки для мамонтів віком 15 тис. років змусять переписати ранню історію

Ці науковці досліджують дві ями, які вирили 15 тисяч років тому давні люди, щоб ловити мамонтів...

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Ці науковці досліджують дві ями, які вирили 15 тисяч років тому давні люди, щоб ловити мамонтів. Пастки знайшли на півночі від Мехіко. Вони найдавніші серед подібних. До слова, мамонти вимерли 10 тисяч років тому.

Розкопки в цьому місці розпочали ще 2019 року. Спочатку ділянку землі планували відвести під звалище.

[Луїс Кордоба Баррадас, провідний археолог проекту]:
«Ми знаходимо дуже важливу інформацію про це місце, яка стосується доісторичного періоду сучасної Мексики. По-перше, ми виявили дуже багато кісток мамонтів в одному місці. За рік розкопок ми знайшли понад тисячу кісток, які належать щонайменше 14 мамонтам».

Ями приблизно метр 70 сантиметрів завглибшки й 22 метри в діаметрі. Деяких спійманих тварин, найімовірніше, забивали. Науковці уважають, що стародавні люди спеціально заганяли мамонтів до своїх пасток.

[Луїс Кордоба Баррадас, провідний археолог проекту]:
«Ми знаходимо кістки. Але деяких не вистачає, тому ми вивчаємо те, що є, а також кам’яну зброю. Навіть самі пастки показують особливості поведінки людей того часу. Ми говоримо про перші поселення в Мексиці».

Усі кістки ретельно проаналізують. Науковці кажуть, що знахідка змусить переглянути гіпотези про ранню історію. Раніше вважали, що люди того періоду були неорганізованими й поводилися майже як дикуни. Але виявляється, що вони взаємодіяли, спілкувалися і вміли працювати в команді.

Загалом у цьому регіоні знайшли близько 70 місць з останками мамонтів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Пастки для мамонтів віком 15 тис. років змусять переписати ранню історіюЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиКнопки для смартфонів та інтелектуальне дзеркало: новинки CES-2024Кубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимВ Аргентині комарів опромінюють радіацією, щоби перемогти епідемії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: