27.10.2024
Телеканал NTD

Рік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життя

Рік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життя

На цих кадрах у турецькому місті Хатай можна побачити голі ділянки землі, на яких раніше вирувало..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

На цих кадрах у турецькому місті Хатай можна побачити голі ділянки землі, на яких раніше вирувало життя. Минув рік, відколи 6 лютого на південному сході країни почалася низка смертоносних і руйнівних землетрусів, що зачепила й сусідню Сирію.

Лихо перетворило цілі квартали на руїни. Для Туреччини воно стало найруйнівнішим у сучасній історії. У двох країнах загинуло понад 50 тисяч людей. Постраждало більш як 115 тисяч. Водночас мільйони мусили жити в наметах чи переїхати до інших міст.

На кадрах також можна побачити контейнерні міста, де впродовж минулого року жили постраждалі. Ці люди, як і раніше, чекають нових будинків, які пообіцяв уряд.

Президент Тайїп Ердоган обіцяє протягом двох років відновити 680 000 будинків в одинадцяти провінціях, зокрема коло 250 000 в Хатаї. Чиновники показали найновіші житла для сімей напередодні першої річниці.

Швачка Еліф Мутлу та її родина залишили рідне місто Кахраманмараш, утративши майже все, що мали. Зараз, через рік, вона знову тут. Відновила роботу, скориставшись контейнером.

Раніше жінка мала ательє з пошиття весільного одягу. Після лиха змогла дістати з-під завалів дві швейні машинки.

[Еліф Мутлу, швачка]:

«Усі наші близькі, усе, що ми знаємо, наше коріння тут. Ми не змогли звикнути (жити в іншому місті), не змогли осісти й повернулися».

Під час землетрусу магнітудою 7,8 загинула більшість постійних клієнтів жінки.

[Еліф Мутлу, швачка]:

«У мене в записнику є їхні імена. Я телефонувала, але не можу до них додзвонитися. Хочу запитати, як вони, і дізнатися, чи вони живі, але з більшістю з них немає зв’язку».

Фотограф Фікрет Гезічі з міста Хатай продав свій мотоцикл і на заощадження купив контейнер. У ньому робить фото на документи.

[Фікрет Гезічі, фотограф]:

«Нам треба відбудувати нове місто, щоб ми могли переїхати до нашого магазину та працювати на своєму робочому місці. Тільки тоді, можливо, стане краще».

Зараз на отримання житла зареєстровано 390 тисяч сімей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»У Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золота

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: