27.09.2024
Телеканал NTD

Науковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостережень

Науковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостережень

Це гірський курорт Гульмарг в індійському Кашмірі. Але сезон невдалий. Хоч зима, та снігу майже немає...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Це гірський курорт Гульмарг в індійському Кашмірі. Але сезон невдалий. Хоч зима, та снігу майже немає. Із середини грудня по середину січня температура тут була на шість градусів вищою за норму. Погодні катаклізми спостерігаються й в інших регіонах світу.

За даними європейської кліматичної служби Copernicus, з лютого 2023 по січень 2024-го стояла найтепліша погода за весь час спостережень. Тобто температура була на 1,5 градуса Цельсія вищою за середній показник доіндустріального періоду.

У лютому 2023 року на півдні Іраку була сильна посуха. Постраждали посіви, а фермери мусили збувати худобу. Така ж ситуація була й у Східній Африці. Там переважно живуть скотарі. Через загибель худоби громади опинилися в злиднях. Від посухи постраждали й аргентинські селяни. У провінціях Буенос-Айрес та Санта-Фе загинули посіви сої та кукурудзи.

У пакистанській провінції Белуджистан у другій половині червня температура сягала 47, а іноді й 50 градусів. Багато хто потрапив до лікарні з тепловим ударом. На початку літа в Індії від спеки померло 170 осіб. Лікарні були переповнені постраждалими від перегріву.

На південному заході США в Каліфорнійській Долині Смерті температура піднялася майже до 55 градусів. Це місце вважають найспекотнішим на Землі. Така температура тут була лише кілька разів за весь час спостережень. У липні 1913 року вона сягала 57 градусів.

У серпні гавайський острів Мауї постраждав від пожеж. Їх поширенню сприяла посуха та сильні вітри.

Крім того, США та багато інших країн постраждали від циклонів. Науковці кажуть, що через потепління води в океані вони формуються частіше й приносять із собою рясніші опади, ніж раніше.

Також служба Copernicus повідомляє, що минулий січень став найспекотнішим за останні 174 роки.

Торік у квітні науковці попереджали, що 2023-й може стати найспекотнішим роком за всю історію спостережень. До цього близько трьох років у Тихому океані існував кліматичний феномен Ла-Нінья. Торік йому на зміну прийшло протилежне погодне явище — Ель-Ніньйо. Через нього змінюється клімат на всій планеті. Десь погода стає посушливішою, а десь вологішою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуСрібло в Єгипті — нове золотоЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: