27.07.2024
Телеканал NTD

Найбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній Антарктиді

Найбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній Антарктиді

Фотограф-натураліст зняв найбільший у світі айсберг A23a. Нині він дрейфує біля північного узбережжя Антарктичного півострова. Площа..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Фотограф-натураліст зняв найбільший у світі айсберг A23a. Нині він дрейфує біля північного узбережжя Антарктичного півострова.

Площа айсберга — приблизно 4000 квадратних кілометрів. Це майже вп’ятеро більше за площу Києва. Товщина масивної крижаної брили — 400 метрів, вага — майже трильйон тонн.

Деякий час найбільшим айсбергом був A-76. Але потім він розколовся на три частини, і першість повернулася до A23a.

Цей айсберг — один із найстаріших на планеті. Він відколовся від шельфового льодовика Фільхнера 38 років тому. Однак понад 30 років айсберг сидів на мілині в центральній частині моря Ведделла.

Чотири роки тому він знову почав рухатись. Дослідники повідомили, що айсберг пропливає 150 кілометрів за місяць. Деякі науковці вважають, що A23a може довго протриматися в Південному океані й навіть просунутися далі в бік ПАР.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній АнтарктидіЩо можна й чого не можна: жителька Версаля навчає французького етикетуВісім унікальних годинників Міхаеля Шумахера виставлять на аукціонКоролівський замок Балморал, що в Шотландії, уперше відкрили для всіх охочихБразилець зібрав колекцію з 6101 футболки футболістівБоснійська майстриня створює картини з повсті та рятує старовинне ремеслоБалет із США привіз до лондонського Королівського оперного театру спадщину Фредеріка АштонаУнікальне погруддя «батька Відродження» знайшли у ФлоренціїПавич, коала та дракон: виставку квітів в індійському штаті Тамілнад присвятили дикій природіНадихнула наука та природа: 17 незвичайних скульптур розмістили в Садах К’ю в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: