27.09.2024
Телеканал NTD

Найбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній Антарктиді

Найбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній Антарктиді

Фотограф-натураліст зняв найбільший у світі айсберг A23a. Нині він дрейфує біля північного узбережжя Антарктичного півострова. Площа..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Фотограф-натураліст зняв найбільший у світі айсберг A23a. Нині він дрейфує біля північного узбережжя Антарктичного півострова.

Площа айсберга — приблизно 4000 квадратних кілометрів. Це майже вп’ятеро більше за площу Києва. Товщина масивної крижаної брили — 400 метрів, вага — майже трильйон тонн.

Деякий час найбільшим айсбергом був A-76. Але потім він розколовся на три частини, і першість повернулася до A23a.

Цей айсберг — один із найстаріших на планеті. Він відколовся від шельфового льодовика Фільхнера 38 років тому. Однак понад 30 років айсберг сидів на мілині в центральній частині моря Ведделла.

Чотири роки тому він знову почав рухатись. Дослідники повідомили, що айсберг пропливає 150 кілометрів за місяць. Деякі науковці вважають, що A23a може довго протриматися в Південному океані й навіть просунутися далі в бік ПАР.
Коротке посилання на цю сторінку:

Найбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній АнтарктидіІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: