27.11.2024
Телеканал NTD

У Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти малярії

У Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти малярії

Камерун став першою у світі країною, де почали планову безплатну вакцинацію дітей проти малярії. Поки що..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Камерун став першою у світі країною, де почали планову безплатну вакцинацію дітей проти малярії. Поки що застосовують британський препарат RTS,S. Його розробили наприкінці 80-х. До широкого застосування його допустили лише три роки тому. До цього пілотний проєкт вакцинації проводили в Гані, Малаві та Кенії.

Вакцинуватимуть дітей віком від шести місяців до двох років. За півтора року вони отримають чотири дози. Ефективність вакцини оцінюють у 30 %. Водночас захист почне слабшати за кілька місяців.

Проте батьки в Камеруні не поспішають вести дітей на щеплення. Дуалі Одрі Стелла серед тих, хто відмовився вакцинувати дитину.

[Дуалі Одрі Стелла, жителька Камеруну]:

«Я не погодилася на вакцинацію, бо мене наперед не поінформували. Я не знала, що таке є. Ніхто не казав про це».

Медики теж уважають, що людям слід давати більше інформації про вакцину.

[Ассако Надеш, старша медсестра]:

«Я хотіла б, щоби про це більше розповідали, зокрема в центрах вакцинації. Якщо матері не отримали вичерпної інформації, то бояться (за дітей)».

Щороку в Африці від малярії вмирає майже півмільйона дітей віком до п’яти років. У Камеруні планують вакцинувати 250 тисяч дітей. Програму хочуть запровадити ще в 19 африканських країнах та до 2025 року зробити щеплення шести мільйонам дітей.

Крім британської вакцини, у травні або червні з’явиться препарат R21, розроблений Оксфордським університетом.

Голова ВООЗ заявив, що вакцини від малярії допоможуть урятувати десятки тисяч життів.

Утім, деякі експерти скептично поставилися до планової вакцинації. Вони вважають, що не можна забувати й про фінансування програми поширення протимоскітних сіток. Ті мають важливу роль у захисті від зараження малярією та іншими хворобами, які переносять комарі.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти маляріїУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїКанада обмежить час роботи для іноземних студентівНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівКовбаса з єнотів — новий делікатес у Німеччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: