28.05.2024
Телеканал NTD

У Данії на престол зійшов Фредерік Х

У Данії на престол зійшов Фредерік Х

Сади «Тіволі», що в Копенгагені, осяяв феєрверк. Так у неділю країна відзначала сходження на престол нового..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Сади «Тіволі», що в Копенгагені, осяяв феєрверк. Так у неділю країна відзначала сходження на престол нового монарха — Фредеріка X.

Він змінив на троні свою матір королеву Маргрете II, яка офіційно зреклася престолу після 52 років правління.

Про урочисту подію з балкона палацу Крістіансборг, де розміщений парламент, оголосила прем’єр-міністр Метте Фредеріксен.

Біля нього, попри холодну погоду, зібралися десятки тисяч данців і туристів.

[Фредерік X, король Данії]:

«Сьогодні трон передано. Я сподіваюся стати королем, який об’єднуватиме націю. Це завдання, до якого я готувався все життя. І це завдання, за яке я беруся з гордістю, повагою та великою радістю».

83-річна Маргрете II приголомшила націю напередодні Нового року, коли оголосила, що планує стати першим данським монархом майже за 900 років, який добровільно відмовиться від трону.

Офіційно її рішення набуло чинності після того, як вона підписала заяву про зречення від престолу під час засідання Державної ради в парламенті.

[Клаус Петерсен, житель Данії]:

«Цікаво буде подивитися, як він упорається з роллю короля. Це велика зміна для нього, але це також велика зміна для данського народу. Ми звикли до королеви».

[Трістіан Фендер, житель Данії]:

«Насправді я не данець. Зараз я живу тут, але було приємно стати частиною історичної події».

[Кетрі Бей, жителька Данії]:

«Ми приїхали доволі рано, щоб зайняти гарне місце й побачити всю королівську родину, і ми дуже раді. Тепер маємо короля, але ми звикли до королеви».

Маргрете II правила найдовше серед нині живих монархів Європи.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Данії на престол зійшов Фредерік ХРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: