27.04.2024
Телеканал NTD

Дослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовні

Дослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовні

Забрудненість повітря в більшості приміщень часто вища, ніж зовні. Про це свідчать дані, які отримали учасники..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Забрудненість повітря в більшості приміщень часто вища, ніж зовні. Про це свідчать дані, які отримали учасники проєкту Dyson Global Connected Air Quality Data.

У його межах зібрали показники з більш ніж двох із половиною мільйонів очищувачів повітря.

Дослідження показало, що середньомісячний рівень забрудненості частинками PM 2,5 у приміщенні в усіх країнах перевищував рекомендований ВООЗ щонайменше впродовж шести місяців за рік.

[Кен Армстронг, учасник проєкту]:

«Якість повітря в приміщенні насправді гірша, ніж якість повітря на вулиці. Це актуально для 11 місяців на рік».

Дослідження проводили з 2022 по 23 рік. Дані збирали з очищувачів повітря, підключених до застосунку MyDyson майже в 40 країнах світу.

У результаті виявили два типи забруднювальних речовин: PM 2,5 та леткі органічні сполуки.

PM 2,5 — це частинки завбільшки лише 2,5 мікрона в діаметрі. Це приблизно 1/25 діаметра людської волосини. Такі частинки невидимі для очей людини. Вони утворюються внаслідок горіння газової плити чи дров’яної печі. Також це крупинки лупи домашніх тварин, сажі та пилу.

А леткі органічні сполуки — це забруднювальні гази, зокрема бензол і формальдегід, які можуть виділятися в результаті застосування аерозольних засобів для чищення, приготування їжі на газовій плиті або використання дезодорантів і спреїв для меблів.

[Софі Рінг, фахівець із дослідження якості повітря]:

«Люди можуть дуже здивуватися, якщо дізнаються, які є джерела забруднення повітря в приміщенні. Коли ви сідаєте на диван, то опиняєтеся в оточенні цих частинок, які на ньому осідають. Частинки також осідають на наших ліжках, тому якщо ми перевертаємося вночі, ми вдихаємо їх уві сні».

У більшості вивчених країн рівень PM 2,5 у приміщеннях був найвищим уночі та ввечері, коли більшість людей перебувають удома.

Водночас найбільший розрив між якістю повітря всередині та зовні спостерігався в лютому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовніТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніНа Кубі закінчується паливо?Через спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачити

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: