27.11.2024
Телеканал NTD

Дослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовні

Дослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовні

Забрудненість повітря в більшості приміщень часто вища, ніж зовні. Про це свідчать дані, які отримали учасники..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Забрудненість повітря в більшості приміщень часто вища, ніж зовні. Про це свідчать дані, які отримали учасники проєкту Dyson Global Connected Air Quality Data.

У його межах зібрали показники з більш ніж двох із половиною мільйонів очищувачів повітря.

Дослідження показало, що середньомісячний рівень забрудненості частинками PM 2,5 у приміщенні в усіх країнах перевищував рекомендований ВООЗ щонайменше впродовж шести місяців за рік.

[Кен Армстронг, учасник проєкту]:

«Якість повітря в приміщенні насправді гірша, ніж якість повітря на вулиці. Це актуально для 11 місяців на рік».

Дослідження проводили з 2022 по 23 рік. Дані збирали з очищувачів повітря, підключених до застосунку MyDyson майже в 40 країнах світу.

У результаті виявили два типи забруднювальних речовин: PM 2,5 та леткі органічні сполуки.

PM 2,5 — це частинки завбільшки лише 2,5 мікрона в діаметрі. Це приблизно 1/25 діаметра людської волосини. Такі частинки невидимі для очей людини. Вони утворюються внаслідок горіння газової плити чи дров’яної печі. Також це крупинки лупи домашніх тварин, сажі та пилу.

А леткі органічні сполуки — це забруднювальні гази, зокрема бензол і формальдегід, які можуть виділятися в результаті застосування аерозольних засобів для чищення, приготування їжі на газовій плиті або використання дезодорантів і спреїв для меблів.

[Софі Рінг, фахівець із дослідження якості повітря]:

«Люди можуть дуже здивуватися, якщо дізнаються, які є джерела забруднення повітря в приміщенні. Коли ви сідаєте на диван, то опиняєтеся в оточенні цих частинок, які на ньому осідають. Частинки також осідають на наших ліжках, тому якщо ми перевертаємося вночі, ми вдихаємо їх уві сні».

У більшості вивчених країн рівень PM 2,5 у приміщеннях був найвищим уночі та ввечері, коли більшість людей перебувають удома.

Водночас найбільший розрив між якістю повітря всередині та зовні спостерігався в лютому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовніКубинських майстрів навчають розводити тутових шовкопрядівНародні цілителі допомагають розв’язувати проблему ВІЛ у Південній АфриціМасаї в Кенії почали розводити бджіл замість худобиСербське озеро Русанда вперше пересохло повністю через посухуУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівУ Сеулі тисячі лікарів знову вийшли на протестКитай відправить до Вашингтона двох великих пандДіти на півдні Бразилії вже місяць не ходять до школи через зливиУ столиці Ємену мінікурорти створюють просто на території приватних осель

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: