25.02.2024
Телеканал NTD

В Ізраїлі придумали штучний запильник, щоб замінити бджіл

В Ізраїлі придумали штучний запильник, щоб замінити бджіл

На одній з ізраїльських ферм дзижчання бджіл замінило гудіння спеціальної машини. Власників непокоїть зменшення світової популяції..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

На одній з ізраїльських ферм дзижчання бджіл замінило гудіння спеціальної машини. Власників непокоїть зменшення світової популяції бджіл, тож вони вирішили випробувати новий спосіб запилення. Для цього використовують апарат, що має багато трубок.

[Ейлам Ран, власник компанії — розробника штучного запильника]:
«Ми використовуємо машину, яка вистрілює пилком. Його не розпорошуємо, а вистрілюємо в крону. Потрібно, щоби він залишався на гілках, а не літав у повітрі. Ми додаємо елементи, які дають пилку змогу прилипнути до крони, а не склеїтися між собою. Пилок липкий, бо має приклеюватися до бджоли».

Зазвичай квіти запилюють бджоли. Та через використання пестицидів та інші чинники їх стає дедалі менше. У компанії впевнені, що зможуть повністю замінити комах.

[Джозеф Фрай, інженер компанії — розробника штучного запильника]:
«Популяція бджіл зменшується, сільському господарству в міжнародному масштабі потрібне рішення, яке не залежить від бджіл. Воно має доповнювати роботу цих комах чи повністю їх замінити».

Утім, багато хто й далі переконаний, що бджіл замінити неможливо.

[Вікторія Сорокер, фахівець із питань сільського господарства]:
«Будь-яка розробка для сільського господарства — це добре. Та сумніваюся, що вона може замінити бджіл. Звісно, вона може допомогти монокультурам».

Власник компанії-розробника впевнений, що вже найближчим часом популяція бджіл може зменшитися ще більше.

[Ейлам Ран, власник компанії — розробника штучного запильника]:
«Ми насправді старанно працюємо, щоби запобігти кризі. Через 15 років комах у світі буде недостатньо, щоб забезпечувати запилення, і більша частина наших фруктів зникне».

Поки компанія виробляє свої запилювачі в невеликих масштабах. Замовлення виконали для господарств в Ізраїлі, Австралії, Іспанії та США. Однак уже до 2023 року вона хоче налагодити промислове виробництво свого винаходу.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Ізраїлі придумали штучний запильник, щоб замінити бджілНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний орган

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: