27.04.2024
Телеканал NTD

Громадяни Косова тепер можуть без віз їздити до країн Шенгену

Громадяни Косова тепер можуть без віз їздити до країн Шенгену

Сотні косоварів вирушили до аеропорту Приштини. З 1 січня громадяни Косова можуть без віз подорожувати країнами..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Сотні косоварів вирушили до аеропорту Приштини. З 1 січня громадяни Косова можуть без віз подорожувати країнами Шенгенської зони. Наразі в аеропорту зібралося 50 переможців державної лотереї, яку провели з нагоди довгоочікуваної можливості. Вони летять на два дні до Відня.

[Хабіб Спахіу, переможець лотереї]:

«Я почуваюся вільно, наче птах, бо тепер можу мандрувати всією Європою».

[Хідаєте Юсені, переможниця лотереї]:

«Тепер молоді та всім громадянам набагато простіше, ніж раніше, поїхати до родичів чи просто мандрувати країнами Європи. Більше не треба стояти біля посольств».

[Адурім Баярамі, переможець лотереї]:

«Це так приємно, як порівняти з усіма процедурами, які треба проходити, щоб отримати візу. До того ж за нашого рівня життя це дуже дорого. Тепер немає витрат, і не треба гаяти час у чергах».

Частково визнана Республіка Косово була єдиною країною Західних Балкан, громадянам якої були потрібні візи для поїздок Євросоюзом. Запровадження безвізового режиму довго відкладали через жорсткі вимоги інших країн ЄС.

До 2018 року Косово виконало всі вимоги. Однак Франція та Нідерланди побоювалися нової хвилі міграції, тому відкладали ухвалення рішення. Зараз пускати косоварів без віз погодилися всі країни Шенгенської зони, крім Іспанії.

[Альбін Курті, прем’єр-міністр Косова]:

«Ми дуже довго чекали. Ця несправедливість затяглася, але нарешті ми дочекалися. Це розширює можливості. Ми використовуватимемо їх відповідально».

Громадяни Косова мають право перебувати в інших країнах Шенгену 90 днів протягом пів року. Однак їм не можна там працювати.

Косово проголосило незалежність від Сербії у 2008 році. Республіка, як і раніше, залишається однією з найбідніших країн Європи. Багато косоварів уважає, що безвізовий режим дасть їм змогу влаштуватися на роботу в інших країнах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Громадяни Косова тепер можуть без віз їздити до країн ШенгенуТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зими

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: