27.10.2024
Телеканал NTD

Королева Данії неочікувано оголосила, що зречеться престолу

Королева Данії неочікувано оголосила, що зречеться престолу

Королева Данії Маргрете II зречеться престолу 14 січня після 52 років перебування на троні. Наступником стане..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Королева Данії Маргрете II зречеться престолу 14 січня після 52 років перебування на троні. Наступником стане її старший син наслідний принц Фредерік.

83-річна королева, яка вступила на престол у 1972 році, зробила неочікувану заяву в прямому ефірі під час своєї традиційної новорічної промови. У країні, де живе майже 6 мільйонів осіб, її дивиться майже кожен.

У лютому королева перенесла операцію на спині. У промові вона зауважила, що це змусило її задуматися про майбутнє і про те, чи не настав час передати відповідальність наступному поколінню.

Після смерті британської королеви Єлизавети II, королева Данії стала тією, хто правив найдовше серед нині живих монархів Європи, а також єдиною жінкою-монархом у світі.

Маргрете народилася 1940 року в родині короля Фредеріка IX та королеви Інгрід. Усе своє життя вона мала велику підтримку данців. Її поважають за тактовність і творчі здібності. Вона також відома любов’ю до археології і навіть брала участь у кількох розкопках.

Маргрете стала спадкоємицею престолу в 1953-му у віці 31-го року після того, як поправка до конституції дозволила жінкам наслідувати трон.

У 1967 році вона вийшла заміж за французького дипломата графа де Лаборда де Монпезу, який був її чоловіком, аж поки не помер у 2018 році.

Королева має двох синів: наслідного принца Фредеріка, який стане королем Фредеріком X, і принца Йоакима. Фредерік 2004 року одружився з австралійкою Мері Елізабет Дональдсон.

Новина про те, що Дональдсон стане королевою-консортом, потішила багатьох австралійців.

[австралійка]:

«Чудово. Про Тасманію дізнаються в усьому світі. Вона буде чудовим представником Австралії».

[австралійка]:

«Я пишаюся і схвильована. Думаю, це чудово. Вона буде прекрасною королевою, чи не так?»

[австралійка]:

«Так, без сумніву».

У Данії монарх формально очолює виконавчу владу. Однак новий король виконуватиме скоріше церемоніальну роль. Він представлятиме країну під час державних візитів і національних свят.
Коротке посилання на цю сторінку:

Королева Данії неочікувано оголосила, що зречеться престолуЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життя

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: