12.12.2024
Телеканал NTD

Кенійські жінки знайшли спосіб, як заробляти й водночас допомагати довкіллю

Кенійські жінки знайшли спосіб, як заробляти й водночас допомагати довкіллю

Дістати користь від небезпечних кактусів змогли жінки з племені масаї в Кенії. Ці опунції завезли сюди..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Дістати користь від небезпечних кактусів змогли жінки з племені масаї в Кенії. Ці опунції завезли сюди колонізатори на початку минулого століття. Їх використовували як живопліт. Але рослини цією роллю не обмежилися й поширилися всюди.

Фермер Наймаду Сіранга через опунції втратив півтори сотні овець та кіз.

[Наймаду Сіранга, фермер]:

«Вони почали їх їсти й травмували собі рота. Потім почалася важка діарея, і в результаті худоба загинула. Я втратив багато грошей».

Плоди опунцій їстівні. Але довкола них колючки. Це якраз і небезпечно для худоби. Постраждати можуть і слони.

[Том Сільвестр, директор заповідника «Лоісаба»]:

«У молодих слонів чутливий кишківник. Колючки можуть пошкодити слизову оболонку й спричинити діарею, а іноді навіть подразнення».

Опунції також забирають землю в місцевих рослин. Ці кактуси спалювали й виполювали, але без успіху. Потім їм знайшли застосування — з них роблять біогаз, який використовують для побутових потреб.

[Розмарі Неніні, жінка з племені масаї]:

«Громада нам виділила 16 гектарів землі. Ми можемо розпоряджатися на цій ділянці природними ресурсами. У нас виникла ідея робити з кактусів біогаз, а плоди продавати. Отриманими грішми платимо за навчання дітей».

Плоди купує місцева фабрика.

[Сера Вангаре, робітниця фабрики]:

«Ми їх миємо, подрібнюємо та дістаємо з плодів насіння, з якого робимо олію. Її віддаємо збиральницям опунцій. Вони з олії виготовляють косметику, гелі для душу та лосьйони для тіла. А з м’якуші плодів ми робимо сік та джем».

Опунції збирає група з 200 жінок.

З цими кактусами також борються в місцевому заповіднику Лоісаба. Викорчовують трактором із грудою землі, потім закопують у ями. Уже очистили 1200 гектарів. Тепер цю територію зможуть зайняти місцеві види рослин.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кенійські жінки знайшли спосіб, як заробляти й водночас допомагати довкіллюЇдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війнуЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніСрібло в Єгипті — нове золотоЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Відкрита тюрма: як в’язнів Чехії повертають у суспільствоУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: