27.12.2024
Телеканал NTD

У Великій Британії відповідальність за ДТП із безпілотними авто покладуть на виробників

У Великій Британії відповідальність за ДТП із безпілотними авто покладуть на виробників

Повністю безпілотні автомобілі можуть найближчими роками з'явитись у Великій Британії. Уряд країни ухвалить законопроєкт, який регулюватиме..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Повністю безпілотні автомобілі можуть найближчими роками з’явитись у Великій Британії. Уряд країни ухвалить законопроєкт, який регулюватиме діяльність галузі самокерованих машин. Цей намір підтвердив і король Чарльз III на церемонії відкриття парламенту.

Виробники безпілотного транспорту наразі мало що знають про деталі законопроєкту.

[Ліза Джонсон, працівниця компанії-виробника]:

«Ми чули, що ухвалять закон про самокеровані автомобілі, але не знаємо, чи поширюватиметься це тільки на дорожні транспортні засоби чи також стосуватиметься невеликих роботів-кур’єрів, які їздять тротуарами».

Утім, про деякі важливі пункти вже відомо. Наприклад, уряд хоче покласти юридичну відповідальність за ДТП на виробників самокерованих автомобілів, а не на їхніх власників.

Для цього треба буде офіційно визначити, що вважати повністю автономним транспортним засобом. Раніше Спільнота автомобільних інженерів розробила класифікацію автоматизації машин, що складається з шести рівнів — від 0 до 5. Постійна увага водія не потрібна лише в машинах з автоматизацією четвертого рівня та вище.

Страхові компанії вже схвалили намір британської влади чітко розмежувати відповідальність. Це суттєво полегшить роботу страховиків.

Також новий закон заборонить виробникам застосовувати розмиті формулювання, які вводять покупців в оману. Тобто треба буде чітко формулювати, чи оснащений автомобіль системою повної автоматизації.

Очікують, що законопроєкт ухвалять до британських парламентських виборів 2024 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: