19.09.2024
Телеканал NTD

Чим унікальні кругові замки вікінгів

Чим унікальні кругові замки вікінгів

Цей земляний вал — усе, що лишилося від колись величної фортеці вікінгів. Це був форт круглої..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Цей земляний вал — усе, що лишилося від колись величної фортеці вікінгів. Це був форт круглої форми. Збудували замок понад тисячу років тому в епоху Гаральда І Синьозубого. Залишки укріплення назвали замком Треллеборг. Він стоїть поблизу данського міста Слагельсе.

Заведено вважати, що король звів щонайменше п’ять таких кругових замків.

[Анна-Крістін Ларсен, директор музею «Треллеборг»]:

«Король Гаральд I Синьозубий побудував їх у 980 році. Майже всіх їх зведено одночасно. Їх поставили для захисту від німецько-римського імператора Оттона II».

Оточений валом військовий табір ділився на чотири рівні частини двома перпендикулярними вулицями. У кожному секторі стояли довгі вузькі будинки. Вони утворювали правильний квадрат із внутрішнім двориком.

Вал фортеці Треллеборг — це коло діаметром 136 метрів. Ширина валу — 19 метрів. Залишки інших кругових замків стоять на півострові Ютландія та на острові Фюн. Найбільший форт називається Аггерсборг. Його діаметр — 288 метрів.

[Анна-Крістін Ларсен, директор музею «Треллеборг»]:

«У світі багато круглих фортець, але ці п’ять замків особливі. Вони правильної геометричної форми, і в них усе симетрично. Це унікальний архітектурний шедевр».

Замок Треллеборг виявили 1934 року. Пізніше знайшли решту. Археологи наразі не знають, чому форти перестали використовувати.

[Анна-Крістін Ларсен, директор музею «Треллеборг»]:

«(Треллеборг) зберігся найліпше. Це був найукріпленіший форт. Поруч знайшли три братські могили. В одній поховано десятьох молодих воїнів. Ми знаємо, що ворота фортеці було спалено. Є свідчення того, що у ворота й фортецю було випущено стріли. Тут точилася якась битва».

Заведено вважати, що Гаральд I Синьозубий об’єднав данський народ. Він також деякий час керував Норвегією. До речі, технологію блутус названо на честь данського короля.

У вересні кругові замки додали до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чим унікальні кругові замки вікінгівКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШААнглія повернула Австралії списи аборигенів, які вивіз Джеймс КукЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівВісім унікальних годинників Міхаеля Шумахера виставлять на аукціонФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуВ Італії вимирають газетні кіоски

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: