19.02.2024
Телеканал NTD

Виставку скейтбордів відкрили в Музеї дизайну в Лондоні

Виставку скейтбордів відкрили в Музеї дизайну в Лондоні

Цю мінірампу для скейтборда щойно встановили в Музеї дизайну в Лондоні. Удосталь накатавшись, гості можуть пройти..

Дата завантаження: 2024-05-18

video
A skateboarder performs during a skateboard exhibition event in Belgrade, 14 August 2007. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC (Photo credit should read ANDREJ ISAKOVIC/AFP via Getty Images)

Цю мінірампу для скейтборда щойно встановили в Музеї дизайну в Лондоні. Удосталь накатавшись, гості можуть пройти до залу й простежити еволюцію роликової дошки на новій виставці.

Окрасою експозиції став скейтборд знаменитого професійного скейтера Тоні Гока. У далекому 82-му він почав на ній свою кар’єру.

А це дошки наймолодшої професійної скейтбордистки Скай Браун. Британська спортсменка вперше виступила на чемпіонаті у вісім років. А у 12 взяла участь в Олімпіаді-2020 і здобула бронзу.

Організатори виставки вважають, що скейтборди — ідеальні експонати для Музею дизайну.

[Джонатан Оліварес, куратор виставки]:

«Скейтборд — це об’єкт дизайну. Роликові дошки шар за шаром, десятиліття за десятиліття зазнавали чудових змін, зокрема еволюцію продуктивності. Усе це спрямовано на підвищення ефективності. Причому в цьому процесі завжди беруть участь скейтбордисти-дизайнери, скейтбордисти-інженери та скейтбордисти-бізнесмени. Тож зміни відбуваються зсередини».

Скейтбординг виник серед каліфорнійських серферів наприкінці 30-х – на початку 40-х. У 60-х виробники дощок для серфінгу почали випускати скейтборди. Пізніше популярність скейтбордингу впала. Справжня зацікавленість ним прокинулася лише у 80-х, коли вуличні скейтери почали опановувати вертикальні трампліни й вигадувати нові трюки.

[Алексіс Саблоне, професійна скейтбордистка]:

«За 27 років занять скейтбордингом я побачила багато змін. У середині 90-х я каталася на роликовій дошці на Східному узбережжі США. У моєму місті не було інших скейтбордистів. <…> Тепер, здається, скейтборд має кожен».

Зараз у світі проходить багато змагань зі скейтбордингу. А у 2020-му скейтери вперше виступили на Олімпійських іграх.

На виставці показали коло ста роликових дощок, зокрема ранні моделі. Половину дав у прокат Каліфорнійський зал слави скейтбордингу. Інші позичили з приватних колекцій. Також експозиція містить ще 150 експонатів, які демонструють розвиток скейтбордингу.

Виставка триватиме до червня наступного року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виставку скейтбордів відкрили в Музеї дизайну в ЛондоніТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мову15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у ПарижіОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Сендбординг повертається до НамібіїВ Італії вимирають газетні кіоскиЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністю

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: