13.10.2024
Телеканал NTD

Гуманітарна криза в Газі: ЄС закликав до припинення вогню

Гуманітарна криза в Газі: ЄС закликав до припинення вогню

Чорний стовп диму підіймається над будинками на кордоні Ізраїлю та Сектора Гази. Ця пожежа спалахнула на..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Чорний стовп диму підіймається над будинками на кордоні Ізраїлю та Сектора Гази. Ця пожежа спалахнула на тлі війни між Ізраїлем і ХАМАСом та зростанням гуманітарної кризи в анклаві.

Недавно ізраїльські сили здійснили найбільшу наземну атаку в Секторі Гази. А прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що армія готується до повномасштабного наземного вторгнення.

Водночас США та інші країни закликали Ізраїль відкласти операцію, побоюючись, що це може спровокувати воєнні дії на інших фронтах Близького Сходу.

А лідери ЄС закликають припинити як ізраїльські бомбардування, так і ракетний обстріл з боку ХАМАСу, щоб доставити гуманітарну допомогу до Гази. Таку спільну декларацію вони затвердили, подолавши деякі розбіжності під час саміту в Брюсселі. У документі висловили «серйозне занепокоєння погіршенням гуманітарної ситуації в Секторі Гази».

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:

«Ізраїль — демократія, яку атакує ХАМАС, терористична організація. Ізраїль має право на самозахист відповідно до міжнародних законів. Ми рішуче закликаємо лідерів ХАМАСу негайно та безумовно звільнити всіх заручників. І, очевидно, що своїми терористичними діями ХАМАС також шкодить палестинським громадянам. ХАМАС призвів до гуманітарної кризи в Газі».

Водночас агентство ООН, що надає допомогу палестинському цивільному населенню в Газі, попередило, що йому, можливо, доведеться незабаром припинити операції через нестачу пального. І це тоді, коли потреби людей у житлі, воді, їжі та медичних послугах лише зростають.

Ізраїль відмовився пропустити пальне разом із гуманітарною допомогою, заявивши, що його можуть конфіскувати бойовики ХАМАСу.

Понад 613 тисяч палестинців опинилося без даху над головою внаслідок ракетного обстрілу. Багато хто ховається в 150 таборах ООН, розташованих у густонаселеному анклаві.

А небо над Єрусалимом освітило понад 200 вогнів. Виставку «Вогні надії» присвятили ізраїльським заручникам, яких схопив ХАМАС.

Під час атаки 7 жовтня бойовики вбили понад 1400 ізраїльтян і більш як 200 вивезли до Гази.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гуманітарна криза в Газі: ЄС закликав до припинення вогнюПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомАвстралія підтвердила загибель волонтера в Секторі Гази та зажадала від Ізраїлю відповідейСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниСвітові ціни на какао б’ють рекордиІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Єменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуНирки — у центрі нової кризи в НепаліДональд Трамп переміг на республіканських виборах у Мічигані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: