19.01.2024
Телеканал NTD

Перший дзвінок по стільниковому: минуло вже 40 років

Перший дзвінок по стільниковому: минуло вже 40 років

Американський інженер Стюарт Тартароне точно може сказати, що лишив слід в історії технологій. Він був одним..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Американський інженер Стюарт Тартароне точно може сказати, що лишив слід в історії технологій. Він був одним із розробників перших стільникових телефонів у компанії AT&T Labs у 70-х роках.

Через десятиліття його дітище відзначає ювілей — 40 років від першого комерційного дзвінка з мобільного телефона.

[Стюарт Тартароне, інженер]:

«Команда сформувалася наприкінці шістдесятих — початку сімдесятих. Я прийшов до Bell Laboratories у 1972 році, коли стільниковий був лише в проєкті, його ще не існувало. З цією командою ми провели всю технічну роботу і, як наслідок, 1983 року здійснили перший комерційний дзвінок».

Звісно, рання модель дуже відрізнялася від компактних пристроїв, які тепер поміщаються в кишені. Компоненти телефонів ставали дедалі меншими в міру технологічного прогресу. Спочатку з будинків вони перекочували в автомобілі.

[Стюарт Тартароне, інженер]:

«Це один із найперших стільникових телефонів. Він трохи відрізнявся від того, що ви тримаєте в руках тепер, бо його встановлювали в авто. У багажнику був передавач, зверху — антена».

AT&T зберігає архів мобільних телефонів із 1983 року.

Те, що починалося як нішевий гаджет для заможних перетворилося на повсякденну потребу. І навіть бізнесмени цього не передбачали.

[Стюарт Тартароне, інженер]:

«Коли розробку завершили, ми дійшли висновку, що ринку для такої послуги немає. Аналогічне дослідження провели приблизно через десять років. Зробили той самий висновок. Тому ніхто не міг передбачити такого поширення, як тепер».

Хто ж здійснив перший дзвінок? 13 жовтня 1983 року цим щасливцем став страховий агент Девід Мейлан. Він у Чикаго зателефонував під час рекламного заходу AT&T.

Він був одним із перших, хто купив автомобільний телефон. Той складався з телефонної трубки, передавача та антени на даху. Антена під’єднувалася до кількох веж стільникового зв’язку, установлених AT&T в усьому місті.

[Девід Мейлан, чоловік, який зробив перший дзвінок]:

«Я мав авто з радіотелефоном. Я активно використовував його для бізнесу. Він добре працював, а його використання коштувало дуже дорого».

А Мартіну Куперу приписують винайдення стільникового телефона й перший публічний дзвінок із мобільного телефона, який він здійснив 3 квітня 1973 року. Він використав прототип, який його команда в компанії Motorola почала розробляти за п’ять місяців до цього.
Коротке посилання на цю сторінку:

Перший дзвінок по стільниковому: минуло вже 40 роківШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюБоснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школіПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: