17.02.2024
Телеканал NTD

У Замбії знайшли залишки дерев’яної конструкції віком майже 500 000 років

У Замбії знайшли залишки дерев'яної конструкції віком майже 500 000 років

Ці шматки дерева — залишки простої споруди, побудованої за кам'яної доби. Їх знайшли біля водоспаду Каламбо..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Ці шматки дерева — залишки простої споруди, побудованої за кам’яної доби. Їх знайшли біля водоспаду Каламбо в Замбії. Знахідці майже пів мільйона років. На думку археологів, це, можливо, найдавніша дерев’яна споруда, створена людьми.

Зазвичай деревина гниє швидко. Але залишки цієї будівлі збереглися, бо лежали в річковому мулі. Тобто були законсервовані.

Конструкція була дуже простою. Вона складалася з колод, зібраних разом за технологією зрубу. Учені вважають, що це частина якоїсь платформи чи доріжки.

[Ларрі Баргем, професор археології]:

«(На шматках дерева) чітко видно прорубані пази. Це неймовірно. І дерево на вигляд настільки молоде… Не віриться, що воно таке старе».

Установити вік знахідки за допомогою традиційних способів датування не вдалося. Дослідники використали метод оптичного або люмінесцентного датування. За його допомоги можна визначити, коли востаннє мінерал перебував на світлі. У цьому разі вивчали вік річкового піску, що оточував шматки дерева.

[Джефф Даллер, дослідник]:

«Цей метод добрий тим, що для дослідження підходить пісок, нанесений річкою. Тому не треба шукати якісь мінерали, попіл із вулкана чи щось інше».

Учені визначили, що стародавній споруді 477 тисяч років. Окрім залишків конструкції, знайшли кілька дерев’яних інструментів.

Раніше вважали, що люди кам’яної доби були мисливцями-збирачами, які постійно переміщувалися. Тепер дослідники припускають, що вони могли вести й осіле життя.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Замбії знайшли залишки дерев’яної конструкції віком майже 500 000 роківДрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити лісиЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківБерезень 2024 став найспекотнішим в історії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: