11.05.2024
Телеканал NTD

Мексиканські археологи очистять надгробок правителя мая Пакаля Великого

Мексиканські археологи очистять надгробок правителя мая Пакаля Великого

Мексиканські археологи розпочали важливу роботу в Паленке, де була столиця стародавнього Баакульського царства. На надгробку правителя..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Мексиканські археологи розпочали важливу роботу в Паленке, де була столиця стародавнього Баакульського царства. На надгробку правителя мая Пакаля Великого з’явилися жовті й коричневі плями. Це результат життєдіяльності кажанів. Хоча сам камінь у доброму стані, плями псують вигляд.

Науковці з’ясовують, які речовини підходять для очищення надгробка. Його довжина — 3,8 метра, ширина — 2,2 метра, товщина — 25 сантиметрів. Плита прикрашена вигравіюваними картинами. Вони ілюструють, як правитель спускається в підземний світ, а потім відроджується в образі Синтеотля. Це божество вважали покровителем рільників, які вирощували кукурудзу.

Пакаль Великий правив із 615 по 683 рік. Його дитинство припало на неспокійні часи. Місто двічі спустошували воїни Канульського царства. На престол Пакаль зійшов у віці дев’яти років — по смерті двох прямих спадкоємців.

За його панування йшло велике будівництво. Він також провів кілька успішних воєнних кампаній. Прожив Пакаль 80 років. Його поховали в піраміді «Храму написів» у Паленке.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мексиканські археологи очистять надгробок правителя мая Пакаля ВеликогоУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили ранішеРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ Аргентині розробили замінники дерев для жвавих міських зонНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: